Pyszne połączenie ryby i imbiru, bardzo aromatyczne danie, wykonane na bazie sosu z cebuli i orzechów nerkowca. Potrawę możemy sporządzić z dowolną rybą bez ości lub z krewetkami i podać z kaszą, ryżem lub pieczywem.
Ryba w sosie cebulowo-orzechowym
Potrzebujemy:
- Dowolna ryba (u mnie dorsz) lub krewetki – oczyszczone, skropione sokiem z cytryny, posypane solą i pieprzem.
- około 100 g orzechów nerkowca
- 2 cebule
- 3-6 plastrów imbiru – ilość w zależności od preferowanej ostrości potrawy
- 2-4 ząbków czosnku
- 2 cebule czerwone
- 2 papryki (żółta, czerwona)
- 1 łyżeczka kurkumy
- pół łyżeczki carry
- pół łyżeczki kardamonu
- olej kokosowy – do smażenia
Przygotowanie:
- Orzechy nerkowca zalewamy wodą na pół godziny.
- Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy delikatnie, dodajemy pół łyżeczki kurkumy, szczyptę soli i pieprzu, mieszamy, podsmażamy razem pół minuty, następnie wlewamy około 200 ml wody, tak aby zakryło cebulę, gotujemy do miękkości około 15 minut.
- Gotową lekko ostudzoną cebulę miksujemy na gładki sos razem z orzechami nerkowca (bez wody).
- Na oleju kokosowym podsmażamy na rumiano plastry imbiru i plastry czosnku. Następnie dodajemy pokrojoną w piórka cebulę czerwoną i paprykę w paski, wsypujemy pół łyżeczki kurkumy, pół łyżeczki carry i pół łyżeczki kardamonu, mieszamy wszystko, podsmażamy razem minutę, następnie na wierzch kładziemy rybę lub krewetki, zalewamy 200 ml wody, dusimy około 15 min.
- Do warzyw i ryby dodajemy sos z cebuli i orzechów, delikatnie mieszamy, aby ryba nam się nie rozpadła, całość dusimy razem około 5 minut.
- Potrawę podajemy z brązowym ryżem i ulubioną surówką- u mnie jest to surówka z kiszonej kapusty – kapusta kiszona z kurkumą – jest pyszna i bardzo zdrowa – jak ją zrobić zerknij TU