Z serii obiady bezmięsne…
Pyszne kotleciki pieczarkowe z kaszą jaglaną, podane z sosem pomidorowo-paprykowym smakują po prostu wyśmienicie 🙂
Kotlety z kaszy jaglanej i pieczarek
Potrzebujemy :
- Gotowana kasza jaglana ekologiczna około 2 szklanki
- Pieczarki około 15 sztuk, w zależności od wielkości, najlepiej dopasować do ilości kaszy, tak pół na pół.
- Cebula 2 – 3 sztuki
- Pół szklanki słonecznika
- Garść posiekanej zieleniny: koperek i natką pietruszki
- Przyprawy: pół łyżeczki słodkiej papryki, pół łyżeczki carry, sól i pieprz.
- 2 łyż masła klarowanego (rozpuszczone)
Przygotowanie :
- Cebule kroimy w kostkę, dodajemy sól i pieprz, podsmażamy na rumiano.
- Do miksera wkładamy kaszę jaglaną, oczyszczone pieczarki, zrumienioną cebulkę, posiekaną zieleninę, słonecznik, przyprawy, masło klarowane, miksujemy na masę, ale ostrożnie, aby nie zmielić za bardzo. Jeśli okaże się masa trochę za luźna można dosypać więcej słonecznika lub siemienia lnianego.
- Masę dosmaczamy solą i pieprzem. Formujemy małe kotleciki, układamy na papierze do pieczenia. Pieczemy około 30 minut w temperaturze 180 C.
- Kotlety podajemy z sosem pomidorowo-paprykowym .
Kotlety z kaszy jaglanej i pieczarek świetnie smakują w polane sosem pomidorowo-paprykowym w towarzystwie fasolki szparagowej
Szybki i łatwy sos z pomidorów i papryki