Zupa z pieczonych pomidorów kaszą jaglaną

Pyszna rozgrzewająca, bardzo aromatyczna zupka dla całej rodzinki.

Potrzebujemy:

  • 1 kg pomidorów
  • 2-3 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 150 ml śmietanki słodkiej (u mnie z orzechów nerkowca, jak zrobić zerknij TU)
  • Koperek 
  • szczypta kardamonu
  • szczypta cynamonu
  • pół łyżeczki majeranku
  • pół łyżeczki czerwonej papryki
  • Sól i pieprz.
  • oliwa z oliwek
  • Kasza jaglana ugotowana 

Przygotowanie:

  • Gotujemy kaszę jaglaną. 1 szklanka kaszy na 2 szklanki wody. Kaszę płuczemy dokładnie pod wodą, aż do klarowności wody, jest to ważne, aby kasza nie była gorzka, następnie polewamy wrzącą wodą. Wodę wylewamy. W garnku gotujemy dwie szklanki wody, wrzucamy kaszę, lekko solimy, gotujemy na wolnym ogniu przez 15 min, po tym czasie zostawiamy na następne 15 min, aby kasza doszła.
  • Pomidory myjemy, kroimy na ćwiartki, cebulę obieramy, kroimy na pół, układamy w brytfance, skrapiamy delikatnie oliwą, pieczemy w piekarniku około 30 min w temp 180 – 200 C, (do momentu, kiedy warzywa będą dobrze przypieczone).
  • Upieczone pomidory przekładamy do garnka, dodajemy 1 szklankę ugotowanej wody (ilość wody w zależności, jaką chcemy mieć konsystencje), dodajemy czosnek i dokładnie miksujemy. Do zmiksowanej zupki dodajemy śmietankę i wszystkie przyprawy tj. kardamon, cynamon, paprykę, sól i pieprz. Podajemy z kaszą jaglana i świeżym koperkiem.

WARTO WIEDZIEĆ!

  • W pomidorach znajduje się silny naturalny przeciwutleniacz likopen – czerwony barwnik z rodziny karotenoidów. 
  • Bardzo ciekawe jest to, że, przyswajalność likopenu wzrasta w wyniku obróbki cieplnej pomidorów. Oznacza to, że jest lepiej przyswajany przez organizm, jeśli znajduje się w zupie pomidorowej, sosach pomidorowych lub przetworach pomidorowych. Dobrze jest też łączyć je z odrobiną tłuszczu np. oliwą z oliwek.
  • Likopen działając z innymi składnikami odżywczymi, naturalnie znajdującymi się w pomidorach, wykazuje niezwykle silne działanie przeciwnowotworowe. Udowodniono, że regularne spożywanie pomidorów oraz przetworów z nich, znacząco obniża ryzyko zachorowania na nowotwór prostaty (nawet o 50%), jelita grubego, jajników, a nawet dość rzadko występującego raka wątroby.



Dodaj komentarz

Your e-mail will not be published. All required Fields are marked