Zupa warzywna z cukinią

Pyszny gar warzyw! Idealna na każdą porę roku, choć latem smakuje oczywiście najbardziej! Soczystą cukinię przerabiamy na wiele sposobów do ciast, gulaszów i zup. Kabaczek, cukinia to  super warzywo o delikatnym smaku, pasującym do prawie każdej potrawy, a nawet do pysznego ciasta czekoladowego (przepis TU)

  • Posiada właściwości prozdrowotne, odkwaszające organizm, a jedną z najważniejszych zalet jest to, że owoce kabaczka nie kumulują szkodliwych dla człowieka metali ciężkich.
  • Młode cukinie należy jadać ze skórką, ponieważ zawiera ona wiele cennych składników.
  • Jest lekkostrawna, w 100 g jest tylko 16 kalorii w tym: 1,2 g białka, 0,1 g tłuszczów, 1 g błonnika oraz 3,1 g węglowodanów, dlatego jest warzywem popularnym u osób stosujących diety odchudzające, ponadto posiada niski indeks glikemiczny, dlatego może być spożywany przez osoby cierpiące na cukrzycę.
  • W kabaczku znajdziemy także wiele minerałów, m.in. wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód i cynk. Witaminy: C, B (B1, B2, B3, B6), E, K, A oraz kwas foliowy.

Zupa warzywna z cukinią

Potrzebujemy:

  • 1 cukinia
  • 4-5 ziemniaków
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • kawałek pora
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka serka mascarpone do zabielenia
    (można użyć również słodkiej śmietanki wiejskiej, lub śmietanki z orzechów nerkowca)
  • Masło klarowane lub oliwa
  • Przyprawy: pół łyżeczki kurkumy, pół łyżeczki carry, pół łyżeczki lubczyku, pieprz czarny, sól kłodawska.
  • Zielenina: koperek lub szczypiorek

Przygotowanie:

  • Do wysokiego garnka wkładamy łyżkę masła klarowanego lub dwie łyżki oliwy, rozgrzewamy, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i lekko ją zrumieniamy.
  • Następnie do cebuli dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, marchewkę i pokrojony por, chwilę razem podsmażamy.
  • Do podduszonych warzyw dodajemy przyprawy, znowu chwilę podduszamy, wlewamy wodę około 1,5-2l, gotujemy około 15 minut.
  • Kroimy w dużą kostkę cukinię, dodajemy do zupy, gotujemy kolejne 10 minut, po tym czasie, wlewamy do zupy, łyżkę mascarpone rozmieszanego z kilkoma łyżkami wody z zupy, mieszamy, dosmaczamy, zagotowujemy, posypujemy zieleniną.

Koniecznie wypróbuj również inne przepisy na zupę z cukinią!




Dodaj komentarz

Your e-mail will not be published. All required Fields are marked