Jeśli lubicie zupy rybne, to ta propozycja na pewno Wam zasmakuje…
Zupa rybna kokosowo-pomidorowa z pstrągiem
Potrzebujemy:
- 1 większy pstrąg (możemy oczywiście, wykorzystać każdą dostępną nam rybę, najlepiej w postaci filetów, wtedy mniej zabawy z ośćmi).
- 2 cebule
- 1 papryka
- 2 marchewki
- 4-5 ziemniaków
- Około 600 ml przecieru pomidorowego
- 1 puszka mleczka kokosowego (bez konserwantów)
- Olej kokosowy
- Woda
- 1 łyżeczka lubczyku
- Pół łyżeczki świeżo zielonej kolendry
- Sól kłodawska /pieprz /chili 🌶
Przygotowanie:
- Pstrąga oczyszczamy, myjemy, oprószamy solą kłodawską, wkładamy do piekarnika na 200 C i około 25 minut.
- Z upieczonego pstrąga oddzielamy mięso od ości, jest przy tym trochę zabawy i uwagi, aby nic nie przeoczyć :), dlatego dla bardziej leniwych polecam gotowe filety.
- Do większego garnka wlewamy 2 łyżki oleju kokosowego, wkładamy pokrojoną w piórka cebulę, paprykę w paski i marchewkę w słupki, dodajemy lubczyk, sól kłodawską, wszystko razem mieszamy i podsmażamy około 3 minuty. Następnie wlewamy około 1 l wody, gotujemy około 5 minut.
- Następnie do warzyw dodajemy, przecier pomidorowy, mleczko kokosowe, dodajemy kolendrę, chili, gotujemy około 10 minut, dodajemy pokrojone ziemniaki, i gotujemy kolejne 10 minut, aby ziemniaki były miękkie.
- Gotowe mięso dodajemy do zupy, dosmaczamy i razem jeszcze gotujemy około 5-10 minut.
- Podajemy posypaną świeżym koperkiem lub kolendrą.