Zupa grzybowa

Zapach grzybowej… 😋

Zupa grzybowa

Potrzebujemy :

  • Około 100 g grzybów leśnych
  • 4 ziemniaki
  • 3 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziela angielskie
  • mały kawałek selera
  • pół pora
  • 2 cebule
  • 2 łyżki sosu sojowego ekologicznego
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 50- 100ml śmietanki z orzechów nerkowca 😋 – jak zrobić zerknij TU. Jeśli możesz sobie na to pozwolić i masz dostęp do wiejskich produktów, dodaj wiejską śmietanę.
  • Masło klarowane
  • Sól kłodawska i pieprz

Przygotowanie :

  • Grzyby suszone, dokładnie, kilkakrotnie płuczemy (aby oczyścić dokładnie z piasku). Następnie wkładamy do garnuszka, zalewamy świeżą wodą i gotujemy około 5-10 minut (ściągamy pianę). Po tym czasie grzyby odcedzamy.
  • Na patelni rozpuszczamy tłuszcz, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulkę i zrumieniamy.
  • Do cebuli dodajemy pokrojone grzyby, dodajemy sól i pieprz, podsmażamy razem kilka minut aby powstał aromatyczny sos.
  • Do garnka wkładamy obrane i pokrojone warzywa (oprócz ziemniaków) i przyprawy. Dokładamy podduszone grzyby, wlewamy około 2 l wody i gotujemy około 15 minut, następnie dokładamy ziemniaki i gotujemy jeszcze około 15 minut.
  • Na koniec próbujemy i doprawiamy. Dodajemy śmietankę i zieleninę.



Dodaj komentarz

Your e-mail will not be published. All required Fields are marked