Najlepszy i najprostszy sposób na żeberka pieczone.
Żeberka pieczone
Potrzebujemy:
- Kilogram żeberek – z dobrej jakości mięsa.
- 4-5 sztuk cebuli
- Marynata: oliwa (3-4 łyżek), 1 łyżka słodkiej papryki, pół łyżeczki płatków chili( lub więcej jak ktoś lubi), 7-8 ząbków czosnku, sól Kłodawska.
Przygotowanie:
- Wszystkie składniki marynaty połączyć ze sobą.
- Żeberka pokroić i natrzeć marynatą, odstawić na minimum godzinę. W najlepszym przypadku na całą noc.
- Do brytfanki kroimy cebulę w piórka i układamy na spodzie.
- Na cebulę układamy żeberka. Całość przykrywamy szklaną pokrywką i pieczemy 1 godzinę w temperaturze 180 C, po tym czasie pokrywkę zdejmujemy, wlewamy około 100 ml wody delikatnie mieszamy i zapiekamy kolejną godzinę, aż do zrumienienia. W międzyczasie żeberka trzeba obracać, aby z każdej strony były ładnie zarumienione.
- Podajemy w towarzystwie świeżych surówek, kiszonek.