Z serii obiady bezmięsne…Pyszna zapiekanka ziemniaczana z botwinką na obiad lub sycącą kolację 🙂
Potrzebujemy:
- około 10 ugotowanych ziemniaków
- 7-8 sztuk suszonego pomidora
- szczypiorek
- 5 jajek
- botwinka liście i małe buraczki – świeża lub mrożona
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 100-150 g śmietanki z orzechów nerkowca – jak zrobić zerknij TU
- 1 łyżka masła klarowanego lub oleju kokosowego
- Sól i pieprz.
Przygotowanie:
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i smażymy drobno pokrojoną cebulkę na rumiano. Do cebulki dodajemy pokrojoną botwinkę, chwilę razem dusimy (jeśli jest mrożona, trochę dłużej dusimy, aby się cała rozmroziła, a woda wyparowała), wlewamy śmietankę z orzechów nerkowca, wyciskamy czosnek, dodajemy sól i pieprz, mieszamy i gotowe.
- Brytfankę lub blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Ugotowane ziemniaki kroimy w plastry, układamy w brytfance, suszone pomidory kroimy w paseczki i rozrzucamy na ziemniakach.
- W miseczce roztrzepujemy jajka z solą i pieprzem, polewamy ziemniaki i botwinkę, posypujemy szczypiorkiem.
- Pieczemy w temp 200 C przez około 30 minut
- Zapiekankę podajemy w towarzystwie świeżych surówek i sałat.
- Zapiekanka smakuje na ciepło i na zimno