Zapiekanka z kalafiorem

Z serii obiady bezmięsne…

Potrzebujemy:

  •  1 kalafior
  • 7 ziemniaków
  • 5 jajek
  • pół słoiczka kukurydzy lub cały jak lubicie.
  • szczypior
  • 150 ml śmietanki (u mnie z nerkowców)
  • ząbek czosnku
  • 2 pomidory
  • Cząber, sól pieprz.
  • Sos pomidorowy lub ketchup do podania, lecz nie jest on konieczny, jak kto lubi.

Przygotowanie:

  •  Kalafior i ziemniaki gotujemy- krótko (na pół twardo ).
  • Układamy w brytfance pokrojone w plastry ziemniaki, posypujemy cząbrem, do miski wbijamy jajka i roztrzepujemy trzepaczką, dodajemy rozdrabniamy drobno kalafior, kukurydzę,  pokrojony drobno szczypior, sól, pieprz.
  • Razem wszystko mieszamy i wlewamy na ziemniaki.
  • Śmietankę mieszamy z rozdrobnionym czosnkiem i solą, polewamy wierzch zapiekanki. Na górę układamy plasterki pomidora, posypujemy cząbrem i pieprzem.
  • Pieczemy ok.40 min w temp. 200 C.

Smacznego!




Dodaj komentarz

Your e-mail will not be published. All required Fields are marked