Zapiekanka-frittata z buraka i marchewki

Z serii obiady bezmięsne…

Pyszne warzywne danie na obiad lub kolację 🙂

Potrzebujemy:

  • Około 10 małych buraków ugotowanych (ilość w zależy od tego, jak dużą mamy formę)
  • 2 cebule.
  • 4 marchewki
  • 2 ząbki czosnku
  • dwie garści fasolki szparagowej
  • Około 300 g zielonego groszku (surowego, rozmrożonego lub ze słoika). Pamiętajmy, aby był ze zdrowym składem!
  • 1 słoiczek kukurydzy (ze słoika)
  • 7-8 jajek (z chowu ekologicznego, od rolnika)
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego ekologicznego (najlepiej zrobionego samodzielnie! Jak zrobić ? To bardzo proste… zerknij TU, lub śmietanki wiejskiej. Jeśli nie macie zdrowego nabiału, lub nie możecie nabiału zwierzęcego, zastąpcie to śmietanką z orzechów nerkowca, będzie tak samo smacznie 🙂 JAK ZROBIĆ? Zerknij TU.
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka lubczyku
  • sól i pieprz.
  • Ser mozzarella (lub inny) tylko z bezpiecznym składem! Uważaj, jeśli ser ma w składzie: annatto E 160b, chlorek wapnia E 509, azotan potasu E 252, azotan sodu E 250, natamycyny E 235, lizozymy 1102 NIE JEDZ TEGO!!

Przykładowy dobry skład słoika kukurydzy i groszku.

Przygotowanie:

  • Buraki kroimy w cienkie plastry i układamy w formie.
  • Na patelni rozgrzewamy masło klarowane, wrzucamy pokrojoną w dużą kostkę cebulę, podsmażamy .
  • Marchewkę myjemy, obieramy i kroimy w cienkie plasterki, najlepiej zetrzeć na tarce, dodajemy do cebuli, podlewamy odrobiną wody, solimy, dodajemy lubczyk, dusimy do miękkości.
  • Fasolkę szparagową (świeża lub mrożona) gotujemy.
  • Na rozłożone buraki, układamy podduszoną marchew, następnie wsypujemy kukurydzę, groszek, fasolkę szparagową.
  • Jajka roztrzepujemy, dodajemy jogurt, rozgnieciony czosnek, paprykę słodką, oregano, dosmaczamy solą i pieprzem, polewamy warzywa, a wierzch posypujemy mozzarellą.
  • Pieczemy około 30 min w temp. 200 C.




Dodaj komentarz

Your e-mail will not be published. All required Fields are marked