Z serii obiady bezmięsne…
Pyszne warzywne danie na obiad lub kolację 🙂
Potrzebujemy:
- Około 10 małych buraków ugotowanych (ilość w zależy od tego, jak dużą mamy formę)
- 2 cebule.
- 4 marchewki
- 2 ząbki czosnku
- dwie garści fasolki szparagowej
- Około 300 g zielonego groszku (surowego, rozmrożonego lub ze słoika). Pamiętajmy, aby był ze zdrowym składem!
- 1 słoiczek kukurydzy (ze słoika)
- 7-8 jajek (z chowu ekologicznego, od rolnika)
- 4 łyżki jogurtu naturalnego ekologicznego (najlepiej zrobionego samodzielnie! Jak zrobić ? To bardzo proste… zerknij TU, lub śmietanki wiejskiej. Jeśli nie macie zdrowego nabiału, lub nie możecie nabiału zwierzęcego, zastąpcie to śmietanką z orzechów nerkowca, będzie tak samo smacznie 🙂 JAK ZROBIĆ? Zerknij TU.
- 1 łyżka masła klarowanego
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka lubczyku
- sól i pieprz.
- Ser mozzarella (lub inny) tylko z bezpiecznym składem! Uważaj, jeśli ser ma w składzie: annatto E 160b, chlorek wapnia E 509, azotan potasu E 252, azotan sodu E 250, natamycyny E 235, lizozymy 1102 NIE JEDZ TEGO!!
Przykładowy dobry skład słoika kukurydzy i groszku.
Przygotowanie:
- Buraki kroimy w cienkie plastry i układamy w formie.
- Na patelni rozgrzewamy masło klarowane, wrzucamy pokrojoną w dużą kostkę cebulę, podsmażamy .
- Marchewkę myjemy, obieramy i kroimy w cienkie plasterki, najlepiej zetrzeć na tarce, dodajemy do cebuli, podlewamy odrobiną wody, solimy, dodajemy lubczyk, dusimy do miękkości.
- Fasolkę szparagową (świeża lub mrożona) gotujemy.
- Na rozłożone buraki, układamy podduszoną marchew, następnie wsypujemy kukurydzę, groszek, fasolkę szparagową.
- Jajka roztrzepujemy, dodajemy jogurt, rozgnieciony czosnek, paprykę słodką, oregano, dosmaczamy solą i pieprzem, polewamy warzywa, a wierzch posypujemy mozzarellą.
- Pieczemy około 30 min w temp. 200 C.
Pycha!! 🙂