Wołowina w smakach azjatyckich

Pomysł na obiad w stylu azjatyckim 🙂 Szybkie przygotowanie, proste składniki! Możemy tu wykorzystać dowolne mięso, choć najlepiej smakuje tu wołowina.

Wołowina w smakach azjatyckich

Potrzebujemy:

  • Około 300-500 g wołowiny (lub innego mięsa).
  • Około 400 g fasolki szparagowej ( możemy tu wykorzystać 1 woreczek fasolki mrożonej. W sezonie możemy zastąpić fasolkę szparagami.
  • 3-4 marchewki
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 7 łyżek sosu sojowego ekologicznego
  • 1 łyżeczka pasty sezamowej
  • 1 łyżeczka chili (grys)
  • 1-2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej
  • oliwa z oliwek
  • Pieprz czarny

Przygotowanie:

  • Przygotowujemy warzywa. Fasolkę oczyszczamy, odcinamy końcówki, przecinamy na pół (jeśli korzystamy z mrożonki, to tylko przepłukujemy.) Jeśli chcemy użyć szparagów, odbieramy i odrywamy zdrewniałe końcówki. Kroimy wzdłuż,a następnie ukośnie na krótkie odcinki.
  • Marchewkę oczyszczamy, obieramy i kroimy w cienkie słupki.
  • Czosnek kroimy w plastry.
  • Mięso kroimy w cienkie paski.
  • Rozgrzewamy w woku olej, podsmażyć mięso na rumiano. Doprawiamy pieprzem, przekładamy do miseczki.
  • Do woka wrzucamy fasolkę (lub szparagi), marchew, czosnek. Smażymy razem kilka minut. Dorzucamy mięso i dodajemy , oliwę, sos sojowy, chili, pastę sezamową, skrobię ziemniaczaną zamieszaną w łyżce wody. Całość mieszamy podlewamy delikatnie wodą, dusimy razem około 10 minut.
  • Podajemy z ciemnym ryżem i świeżymi surówkami.




Dodaj komentarz

Your e-mail will not be published. All required Fields are marked