Fajny pomysł na kiszoną kapustę i danie bez mięsa:) Oczywiście, wiemy, że kiszona kapusta jest najlepszym lekarstwem na nasze jelita i oczywiście lepiej jej nie gotować! Wyjątkowo dla urozmaicenia w kuchni, koniecznie wypróbuj tartę na cieście drożdżowym, zaszalej, a nie pożałujesz 🙂
Tarta drożdżowa z kiszonej kapusty z grzybami
Potrzebujemy: Farsz
- 0,5 kg kiszonej kapusty ( do gotowania: woda, 2 ziela angielskie, 1 liść laurowy, szczypta kminku).
- Około 7 pieczarek lub grzybów leśnych
- około 7 sztuk suszonych śliwek (niesiarkowanych)
- 1 duża cebula lub 2 małe
- sól kłodawska i pieprz czarny
- Olej rzepakowy z uprawy ekologicznej
- 3-4 jajka
- szczypiorek – świeży lub mrożony
Przygotowanie farszu:
- Kapustę kiszoną przekładamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy ziele angielskie, liść laurowy i kminek, gotujemy do miękkości. Po ostudzeniu wykładamy ziele angielskie, liść laurowy, siekamy.
- Pieczarki myjemy, jeśli są starsze to obieramy, kroimy, zrumieniamy na patelni na łyżce oleju. Jeśli chcemy użyć grzybów leśnych to grzyby dobrze płuczemy kilkakrotnie, gotujemy około 25 minut. Po ostudzeniu, kroimy w paseczki, dodajemy sól i pieprz.
- Cebulę kroimy w kostkę i zrumieniamy na łyżce oleju.
- Suszone śliwki kroimy na kawałki.
- Do miski wkładamy kapustę, pieczarki, cebulę, śliwki suszone, mieszamy wszystkie składniki razem, dosmaczamy.
Potrzebujemy: ciasto
- 250 g mąki orkiszowej ekologicznej
- 30 ml masła klarowanego (roztopione)
- 20 g drożdży
- 100 ml mleka roślinnego lub ciepłej wody
- pół łyżeczki miodu
- szczypta soli kłodawskiej
Przygotowanie ciasta:
- Robimy zacier drożdżowy: Do kubka wlewamy lekko ciepłe mleko, dodajemy miód, drożdże, 1 łyżkę mąki , mieszamy, aby nie było grudek, zakrywamy ściereczką, odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 10 minut.
- Do miski wsypujemy mąkę, szczyptę soli, wlewamy masło, gotowy zacier drożdżowy, wyrabiamy ręką ciasto. Jeśli jest taka konieczność i ciasto wydaje się za luźne podsypujemy mąką, jeśli za twarde dodajemy ciepłej wody. Ciasto powinno być elastyczne i miękkie.
- Formę na tartę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto drożdżowe rozwałkowujemy na okrągły placek wielkości naszej formy, przekładamy do formy, wyklejając od razu boki formy. Na ciasto drożdżowe wykładamy przygotowany wcześniej farsz.
- W misce roztrzepujemy jajka, dodajemy pokrojony drobno szczypiorek , sól i pieprz, mieszamy i wylewamy całość na wierzch farszu z kapusty. Całość wkładamy do piekarnika, pieczemy przez około 35-40 minut w temp. 180 C.