Szybki lekki i zdrowy obiad lub kolacja…Szaszłyki z indyka z cukinią i pieczarkami, podane z letnią sałatką, idealne danie na upalne dni….Ale nie tylko 🙂
Szaszłyki z indyka z cukinią i pieczarką
Potrzebujemy:
- Mięso z indyka – zdrowe od gospodarza – NIE marketowe!
- sos sojowy 1-2 łyżki (w zależności od ilości mięsa)
- 1 ząbek czosnku
- cukinia
- pieczarki
- sól, pieprz, papryka słodka
- długie wykałaczki
Przygotowanie :
- Mięso indyka kroimy w grubszą kostkę, dodajemy sos sojowy, czosnek przeciśnięty przez praskę, mieszamy, odstawiamy na godzinę lub dwie do lodówki (oczywiście jak mamy czas, jak nie to od razu pieczemy, też będą ok. z marynatą trzymaną dłużej, są bardziej dosmaczone:).
- Cukinię myjemy, kroimy w grubsze plastry, obsypujemy solą, pieprzem, papryką.
- Pieczarkę myjemy, obieramy, kroimy na pół ,obsypujemy solą, pieprzem, papryką.
- Gotowe zamarynowane mięso, obsypaną cukinię i pieczarkę, nadziewamy naprzemiennie na wykałaczkę
- Gotowe szaszłyki, wstawiamy do piekarnika i pieczemy w 200 C przez około 20 minut na piękny złoty kolor.
- Upieczone szaszłyki lekko ostudzone skraplamy oliwą z oliwek.
Sałatka : do każdego talerza osobno, wkładamy po trochę – ilość według uznania!
- Jarmuż
- rukola
- pomidory
- awokado
- czerwona cebula
- opcjonalnie – ser kozi – od gospodarza! Zdrowy nabiał bez dodatków!
Gotowe upieczone szaszłyki, podajemy na pysznej sałatce!