Sos znany przez nas wszystkich, lubiany chyba przez każde dziecko. Szybki sposób na pyszny i syty obiad. Pamiętaj tylko o tym, aby zadbać o dobrą jakość mięsa! Podając taki sos z makaronem cukiniowym, podajesz zdrowy posiłek niskowęglowodanowy.
Sos bolonese z makaronem z cukinii
Potrzebujemy:
- 500 g wieprzowiny mielonej
- 1- 2 cebule
- 5 ząbków czosnku
- około 0,5-1l przecieru pomidorowego
- Przyprawy: sól kłodawska, papryka słodka, chili, czarny pieprz.
- Oliwa z oliwek
Przygotowanie:
- Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, delikatnie podsmażamy.
- Następnie dodajemy pokrojoną cebulę, chwilę zrumieniamy, dodajemy mięso, dusimy, do odparowania wody.
- Do mięsa wlewamy przecier pomidorowy i przyprawy (ilość według gustu). Dusimy wszystko razem do zgęstnienia.
- Podajemy z makaronem z cukinii.
Jak zrobić spaghetti z cukinii? Pierwszy sposób to po prostu, skrobiemy przy pomocy obieraczki do ziemniaków cienkie plasterki, paski ze świeżej cukinii. Jeśli natomiast chcemy zmiękczyć cukinię przed podaniem zrób to według tego przepisu poniżej…