Sos bolonese

Sos znany przez nas wszystkich, lubiany chyba przez każde dziecko. Szybki sposób na pyszny i syty obiad. Pamiętaj tylko o tym, aby zadbać o dobrą jakość mięsa! Podając taki sos z makaronem cukiniowym, podajesz zdrowy posiłek niskowęglowodanowy.

Sos bolonese z makaronem z cukinii

Potrzebujemy:

  • 500 g wieprzowiny mielonej
  • 1- 2 cebule
  • 5 ząbków czosnku
  • około 0,5-1l przecieru pomidorowego
  • Przyprawy: sól kłodawska, papryka słodka, chili, czarny pieprz.
  • Oliwa z oliwek

Przygotowanie:

  • Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, delikatnie podsmażamy.
  • Następnie dodajemy pokrojoną cebulę, chwilę zrumieniamy, dodajemy mięso, dusimy, do odparowania wody.
  • Do mięsa wlewamy przecier pomidorowy i przyprawy (ilość według gustu). Dusimy wszystko razem do zgęstnienia.
  • Podajemy z makaronem z cukinii.

Jak zrobić spaghetti z cukinii? Pierwszy sposób to po prostu, skrobiemy przy pomocy obieraczki do ziemniaków cienkie plasterki, paski ze świeżej cukinii. Jeśli natomiast chcemy zmiękczyć cukinię przed podaniem zrób to według tego przepisu poniżej…




Dodaj komentarz

Your e-mail will not be published. All required Fields are marked