Zostaje wam kasza gryczana z obiadu? Albo akurat wyszła wam mąka…Wyczaruj z kaszy pyszny deser! Ciasto czekoladowe, na zdrowych, prostych składnikach 🙂 Pysznie i zdrowo!
Sernik czekoladowy z kaszy gryczanej
Potrzebujemy:
- 400 g ugotowanej kaszy gryczanej
- 100-150 g orzechów włoskich
- 100 g płatków owsianych
- 3 łyżki kakao naturalnego
- 4 jajka
- 150 ml mleka kokosowego- jak zrobić zerknij TU
- 3 łyżki miodu naturalnego
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka kardamonu
- szczypta mielonych goździków
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżka octu jabłkowego
- Opcjonalnie do dekoracji – gorzka czekolada i owoce.
Przygotowanie:
- Orzechy włoskie miksujemy na drobne kawałeczki.
- Do miksera wkładamy kaszę gryczaną, zmielone orzechy, płatki owsiane, 4 żółtka, mleko kokosowe, kakao, miód, ocet jabłkowy i przyprawy (cynamon, kardamon, goździki, sodę) zamiast przypraw można użyć ekologiczną przyprawę do piernika z sodą. Całość dokładnie miksujemy na gładką masę.
- Ubijamy 4 białka ze szczyptą soli, dodajemy do masy, delikatnie mieszamy, przekładamy do formy, wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 40-45 minut w temp. 180 C.
- Polewamy gorzką czekoladą, opcjonalnie układamy świeże owoce.