Serniczek dyniowo-kokosowy

Serniczek bez sera 🙂 Na bazie dyni, jogurtu i mąki kokosowej. Pyszna alternatywa dla osób, które nie mogą nabiału, nie jedzą glutenu i cukru ❤️ Delikatny, ale wyrazisty w smaku, szybki w przygotowaniu, prosty skład — zdrowy skład !

Serniczek dyniowo-kokosowy

Potrzebujemy :

  • 350 g puree z dyni 🎃 (dynie wcześniej, myjemy oczyszczamy, kroimy w kostkę, pieczemy w piekarniku, po ostudzeniu miksujemy). Dynie możemy zmiksować razem z miodem.
  • 2 łyżki miodu rozpuszczonego lub 3-4 łyżki erytrolu
  • 5 jajek
  • 200 g jogurtu naturalnego (kokosowy lub zwykły)
  • 100 g mąki kokosowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia bezglutenowego ekologicznego
  • Wanilia

Przygotowanie:

  • Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywno, żółtka umieszczamy w misce.
  • Do żółtek dodajemy, puree z dyni, jogurt, wanilię, miód, mieszamy, dodajemy mąkę kokosową i proszek do pieczenia, mieszamy, dodajemy pianę z białek, dokładnie łączymy składniki.
  • Całość przekładamy do foremki keksowej, wyłożonej papierem do pieczenia, wygładzamy, wstawiamy do pieczenia na 45-50 minut w temperaturze 180 C.
  • Dekoracja: rozpuszczony miód z kakaem i orzechy włoskie lub rozpuszczona gorzka czekolada.




Dodaj komentarz

Your e-mail will not be published. All required Fields are marked