Wieprzowina jest rzadko w mojej kuchni, jeśli jednak się pojawia, to musi koniecznie być z dobrego źródła! Dlaczego gości rzadko? Ponieważ jest dość ciężkim mięsem i niestety nie należy do zdrowych. Poza tym zdobyć dobra, zdrową wieprzowinę, graniczy z cudem. Świnie hodowane są fabrykach, w których ładowane są antybiotykami i hormonami, aby jak najwięcej z nich wyciągnąć. Taka jest gorzka prawda, więc raz na jakiś czas nie zaszkodzi, ale radzę pomijać ją w codziennej diecie.
Schab w sosie własnym z warzywami
Potrzebujemy : (4 porcje obiadowe)
- 4 plastry schaba. Pamiętaj nie z plastikowego opakowania marketowgo. Mięso kupuj tylko ze sprawdzonego źródła.
- 4-5 łyżek sosu sojowego naturalnie fermentowanego.
- Chili
- Sól kłodawska / pieprz czarny
- 1-5 łyżki mąki ziemniaczanej
- woda
- smalec
Przygotowanie:
- Do garnka wlewamy około 1-1,5 litra wody (tak, aby zakryć mięso), sos sojowy, zagotowujemy.
- Schab posypujemy solą, pieprzem i chili, w ilości takiej, jaka nam pasuje ostrość. Obsmażamy z obu stron na rumiano, dodajemy do wywaru. Gotujemy około 20-30 minut.
- Do miseczki wsypujemy mąkę ziemniaczaną, mieszamy z odrobiną wody. Schab wyciągamy na chwilę (przy okazji sprawdzamy, czy jest miękki, jeśli jest twardy, to jeszcze chwilę gotujemy), wlewamy do wywaru mąkę, aby zagęścić sos, i ponownie wkładamy schab, chwilę jeszcze razem gotujemy.
Marchewka imbirowa z czosnkiem
- 8-10 marchewek (jeśli marchewka nie jest stara, zostawiamy w skórce)
- kawałek imbiru
- 1-2 ząbki czosnku
- sól kłodawska
- łyżka masła klarowanego
Przygotowanie:
- Marchewkę oczyszczamy, kroimy, układamy w garnuszku do parowania.
- Uparowaną marchewkę przekładamy do garnuszka, dodajemy łyżeczkę masła klarowanego, przeciśnięty przez praskę czosnek, starty imbir. Mieszamy i gotowe.
Fasolka szparagowa z cebulką
- Fasolka szparagowa świeża lub mrożona
- 1 cebula
- smalec
- sól kłodawska/ pieprz czarny
Przygotowanie:
- Fasolkę oczyszczamy i gotujemy aldente.
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, smażymy pokrojoną w kostkę cebulę, dodajemy starty imbir, sól i pieprz, dusimy chwilę razem, następnie dodajemy ugotowaną wcześniej fasolkę, mieszamy i odstawiamy, z zakrytą pokrywką, aby smaki się połączyły.
Sałatka z kiszonych buraków, jabłka i cebuli
- Kiszone buraki
- 1-2 jabłka słodkie
- 1 cebula czerwona
- Oliwa z oliwek
- Sól kłodawska /pieprz
Przygotowanie :
Buraki i jabłka ścieramy na cienkie plastry lub na dużych oczkach, cebulę kroimy w piórka, dodajemy , oliwę, sól i pieprz, mieszamy i gotowe!
👉Wykładamy na talerz schab polany sosem, obok marchewka, fasolka i surówka z buraka…Smacznego!