Schab pieczony na kanapki

Z serii domowe wędliny…

Schab jako dodatek do pieczywa, do sałatki, podany na ciepło do obiadu. Prosty sposób przygotowania, pyszny i aromatyczny… Jeśli oczywiście jadacie mięso 🙂 Ja jak wiecie, preferuje kuchnię wegetariańską, po prostu mi smakuje, jest bezpieczniejsza, jestem po nie zdrowsza i bardzo dobrze się czuję:) Czasami jednak mam ochotę na coś innego lub robię wędlinę domową dla dzieci, muszę wtedy oczywiście zadbać, aby mięso było z bezpiecznego źródła, tylko takie przygotuję moim dzieciom.

Mówię STOP! Wędlinom ze sklepu! Jest to mięso naszpikowane chemią z góry do dołu. To trucizna dla naszego organizmu. Jeśli zdecydujemy się na mięso, wędlinę, to koniecznie musimy znaleźć zdrowe mięso od zwierząt naturalnie karmionych, bez antybiotyków i hormonów. W innym przypadku lepiej zrezygnować z jedzenia mięsa i zakochać się w kuchni wegetariańskiej 🙂

Schab pieczony na kanapki

Potrzebujemy :

  • około kilogram schabu bez kości
  • 1 łyżeczka soli kłodawskiej

Marynata:

  • 50 ml octu jabłkowego
  • 1 łyżeczka tymianku, rozmarynu
  • Pół łyżeczki oregano, lubczyku
  • 3 ziela angielskie i 3 ziarna pieprzu (roztarte w moździerzu)
  • 2 liście laurowe drobno połamane
  • 2 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek

Dodatkowo przed pieczeniem:

  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 3 ząbki czosnku (przeciśnięty przez praskę)

Przygotowanie :

  • Schab oczyszczamy, osuszamy ręcznikiem kuchennym, posypujemy solą i dokładnie nacieramy.
  • Składniki marynaty łączymy ze sobą, wkładamy schaba, kilka razy obtaczamy w marynacie, następnie nakuwamy cały schab drewnianym patyczkiem i ponownie obtaczamy w marynacie. Całość przekładamy do brytfanki i wstawiamy do lodówki na 24 godziny.
  • Po tym czasie schaba odsączamy z marynaty i delikatnie obsmażamy na rumiano z każdej strony na smalcu.
  • Nagrzewamy piekarnik do 190 C.
  • Do marynaty dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek.
  • Obsmażony schab przekładamy ponownie do brytfanki, obtaczamy kilkakrotnie w pozostałej marynacie, posypujemy słodką papryką.
  • Pieczemy (w zamkniętej brytfance) przez 30 następnie zmniejszamy temperaturę do 180 i pieczemy kolejne 20-30 minut.



Dodaj komentarz

Your e-mail will not be published. All required Fields are marked