Z serii domowe wędliny…
Schab jako dodatek do pieczywa, do sałatki, podany na ciepło do obiadu. Prosty sposób przygotowania, pyszny i aromatyczny… Jeśli oczywiście jadacie mięso 🙂 Ja jak wiecie, preferuje kuchnię wegetariańską, po prostu mi smakuje, jest bezpieczniejsza, jestem po nie zdrowsza i bardzo dobrze się czuję:) Czasami jednak mam ochotę na coś innego lub robię wędlinę domową dla dzieci, muszę wtedy oczywiście zadbać, aby mięso było z bezpiecznego źródła, tylko takie przygotuję moim dzieciom.
Schab pieczony na kanapki
Potrzebujemy :
- około kilogram schabu bez kości
- 1 łyżeczka soli kłodawskiej
Marynata:
- 50 ml octu jabłkowego
- 1 łyżeczka tymianku, rozmarynu
- Pół łyżeczki oregano, lubczyku
- 3 ziela angielskie i 3 ziarna pieprzu (roztarte w moździerzu)
- 2 liście laurowe drobno połamane
- 2 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek
Dodatkowo przed pieczeniem:
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 3 ząbki czosnku (przeciśnięty przez praskę)
Przygotowanie :
- Schab oczyszczamy, osuszamy ręcznikiem kuchennym, posypujemy solą i dokładnie nacieramy.
- Składniki marynaty łączymy ze sobą, wkładamy schaba, kilka razy obtaczamy w marynacie, następnie nakuwamy cały schab drewnianym patyczkiem i ponownie obtaczamy w marynacie. Całość przekładamy do brytfanki i wstawiamy do lodówki na 24 godziny.
- Po tym czasie schaba odsączamy z marynaty i delikatnie obsmażamy na rumiano z każdej strony na smalcu.
- Nagrzewamy piekarnik do 190 C.
- Do marynaty dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Obsmażony schab przekładamy ponownie do brytfanki, obtaczamy kilkakrotnie w pozostałej marynacie, posypujemy słodką papryką.
- Pieczemy (w zamkniętej brytfance) przez 30 następnie zmniejszamy temperaturę do 180 i pieczemy kolejne 20-30 minut.