Pyszna, szybka sałatka na bazie pomidorów, kalafiora i awokado, świetna jako samodzielne danie lub dodatek do obiadu.
Sałatka z kalafiorem i awokado
Przygotowanie:
- 1 kalafior ugotowany
- 3-4 pomidory
- 1 cebula czerwona/ biała
- 1 awokado
- Koperek lub natka pietruszki
- Sól kłodawska i pieprz.
- Oliwa z oliwek
Przygotowanie:
- Pomidory i cebulę kroimy w kostkę.
- Ugotowany kalafior rozdrabniamy, na małe różyczki, dodajemy do pomidorów.
- Dodajemy pokrojone w dużą kostkę awokado, posypujemy drobno posiekaną natką pietruszki lub świeżym koperkiem.
- Składniki mieszamy, skrapiamy oliwą z oliwek, dosmaczamy solą i pieprzem.
Proste i pyszne!
Wartości odżywcze świeżego i ugotowanego kalafiora:
ŚWIEŻY KALAFIOR [100 G] | UGOTOWANY KALAFIOR [100 G] | |
Energia [kcal] | 23 | 22 |
Białko [g] | 2,4 | 1,84 |
Węglowodany [g] | 5 | 4,11 |
Tłuszcz [g] | 0,2 | 0 |
Błonnik | 2,4 | 2 |
Potas [mg] | 214 | 142 |
Magnez [mg] | 11 | 9 |
Jod [µg] | 0,6 | 0 |
Wapń [mg] | 16 | 13 |
Sód [mg] | 26 | 15 |
Fosfor [mg] | 28 | 20 |
Wit. C [mg] | 69 | 44 |
Tiamina | 0,11 | 0,042 |
Ryboflawina | 0,1 | 0,052 |
Witamina B6 | 0,15 | 0,173 |
Beta- karoten [µg] | 18 | 7 mcg |
Źródło: Dietetyka/ program dietetyczny/