W zimie nie mamy dostępu do świeżych chrupiących warzyw, dlatego warto zrobić kilka słoiczków prostej sałatki warzywnej, jako dodatek do obiadu lub kolacji. Zalewa wykonana jest na zdrowych składnikach, modzie i occie jabłkowym, to bardzo ważne, aby sałatka była zdrowa a nie szkodliwa!
Sałatka warzywna carry
Potrzebujemy:
- Kapusta biała (około pół główki)
- 2-3 marchewki
- 2-3 ogórki zielone
- 2 cebule
- 1-2 ząbki czosnku
- Opcjonalnie jeśli lubicie sałatki na ostro dodajcie plasterek chilli
Zalewa:
- 1 litr wody
- 0,5 l octu jabłkowego ( z nim jest sałatka bardziej delikatna np. dla dzieci) lub zwykłego octu.
- 4-5 łyżek miodu
- 1 łyżeczka carry
- 0,5-1 łyżeczki pieprzu czarnego
- pół łyżeczki kurkumy
- 1-1,5 łyżka soli kłodawskiej
Przygotowanie:
- Kapustę białą drobno szatkujemy, dodajemy startą w plastry marchewkę, ogórek zielony, cebulę w piórka, wyciśnięty z praski czosnek, wszystkie składniki sałatki mieszamy.
- Do garnka wlewamy wodę, ocet jabłkowy, miód, carry, kurkumę, sól, pieprz, zalewę zagotowujemy.
- Gotową zalewą zalewamy wszystkie warzywa, zostawiamy na około 12 godzin. Najlepiej zrobić to wieczorem i zostawić na następny dzień. Po tym czasie sałatkę przełożyć do słoików, uciskając warzywa, (możemy dodać plasterek papryczki chili) na koniec dolać zalewy, zakręcić słoik, wstawić do pasteryzacji.
Pasteryzacja na mokro: W dużym garnku układamy ściereczkę, wkładamy słoiczki tak, aby się ze sobą nie dotykały, zalewamy wodą (aby woda sięgała do 3/4 słoiczka) gotujemy około 15 minut (od momentu zagotowania).