Ryż brązowy z kiełkami/ kalafior/ kiszone buraki/ kimchi/ rzodkiewka/ kurczak.

Prosty w przygotowaniu, bogaty odżywczo, kolorowy i bardzo smaczny posiłek dla całej rodziny. Pamiętaj, aby przygotowując posiłek zadbać o to, co najważniejsze – Jakość produktów!! Tylko wtedy, taki posiłek przyniesie dobre funkcjonowanie naszego organizmu. Zadbajmy o swoje odżywianie bo, to najważniejszy element naszego zdrowia.

Ryż brązowy z kiełkami/ kalafior/ kiszone buraki/ kimchi/ rzodkiewka/ kurczak.

Potrzebujemy:

  • Ryż brązowy (możemy ugotować dzień wcześniej). Na dwie szklanki wody, szklanka ryżu. Gotujemy na małym ogniu przez 35 minut, następnie zostawiamy na 15 minut, aby ryż doszedł.
  • Kiełki fasoli mung – przygotuj wcześniej – jak zrobić domowe kiełki – zerknij TU
  • Kimchi – przygotuj wcześniej – jak zrobić domowe kimchi – zerknij TU
  • Kalafior
  • Kiszone buraki – jak zrobić kiszone buraki zerknij TU.
  • 2 jabłka / rzodkiewka/ pomidory koktajlowe/ szczypiorek
  • Kurczak – pałki/ skrzydełka lub pierś/ – ilość według uznania
  • Przyprawy do kurczaka: płatki chili, majeranek, czosnek, sos sojowy.
  • Tłuszcz: oliwa z oliwek

Przygotowanie:

  • Kurczaka przyprawiamy płatkami chili, majerankiem, czosnkiem, obtaczamy w sosie sojowym, skrapiamy oliwą. Wkładamy do piekarnika, pieczemy do zrumienienia.
  • Ugotowany ryż mieszamy z kilkoma łyżkami oliwy, szczyptą soli kłodawskiej, pieprzu i kiełkami fasoli, mieszamy.
  • Buraki kiszone ścieramy na dużej tarce, łączymy ze startymi jabłkami, delikatnie podgrzewamy.
  • Kalafior gotujemy aldente.
  • Na talerzu układamy kolejno: Ryż brązowy z kiełkami/ ugotowany kalafior/ kiszone buraki z jabłkiem/ kimchi/ rzodkiewkę, pomidorki koktajlowe, na wierzch układamy upieczonego kurczaka.