Prosty w przygotowaniu, bogaty odżywczo, kolorowy i bardzo smaczny posiłek dla całej rodziny. Pamiętaj, aby przygotowując posiłek zadbać o to, co najważniejsze – Jakość produktów!! Tylko wtedy, taki posiłek przyniesie dobre funkcjonowanie naszego organizmu. Zadbajmy o swoje odżywianie bo, to najważniejszy element naszego zdrowia.
Ryż brązowy z kiełkami/ kalafior/ kiszone buraki/ kimchi/ rzodkiewka/ kurczak.
Potrzebujemy:
- Ryż brązowy (możemy ugotować dzień wcześniej). Na dwie szklanki wody, szklanka ryżu. Gotujemy na małym ogniu przez 35 minut, następnie zostawiamy na 15 minut, aby ryż doszedł.
- Kiełki fasoli mung – przygotuj wcześniej – jak zrobić domowe kiełki – zerknij TU
- Kimchi – przygotuj wcześniej – jak zrobić domowe kimchi – zerknij TU
- Kalafior
- Kiszone buraki – jak zrobić kiszone buraki zerknij TU.
- 2 jabłka / rzodkiewka/ pomidory koktajlowe/ szczypiorek
- Kurczak – pałki/ skrzydełka lub pierś/ – ilość według uznania
- Przyprawy do kurczaka: płatki chili, majeranek, czosnek, sos sojowy.
- Tłuszcz: oliwa z oliwek
Przygotowanie:
- Kurczaka przyprawiamy płatkami chili, majerankiem, czosnkiem, obtaczamy w sosie sojowym, skrapiamy oliwą. Wkładamy do piekarnika, pieczemy do zrumienienia.
- Ugotowany ryż mieszamy z kilkoma łyżkami oliwy, szczyptą soli kłodawskiej, pieprzu i kiełkami fasoli, mieszamy.
- Buraki kiszone ścieramy na dużej tarce, łączymy ze startymi jabłkami, delikatnie podgrzewamy.
- Kalafior gotujemy aldente.
- Na talerzu układamy kolejno: Ryż brązowy z kiełkami/ ugotowany kalafior/ kiszone buraki z jabłkiem/ kimchi/ rzodkiewkę, pomidorki koktajlowe, na wierzch układamy upieczonego kurczaka.