Ryż brązowy z gruszką i migdałami

Pyszna zapiekanka na bazie brązowego ryżu, soczystych gruszek i wartościowych migdałów.

Migdały powinniśmy przygotować dzień wcześniej, wieczorem zalać je wodą, aby na rano były gotowe. Dlaczego powinniśmy to robić? Ponieważ takie wymoczone i obrane migdały nie odciążają trzustki i pomagają przyswoić nawet 98% składników odżywczych znajdujących się w migdałach. Oczywiście dotyczy to wszystkich orzechów, ich brązowa skórka zawiera inhibitory enzymów, które jeśli dostaną się do naszego organizmu, blokują nasze enzymy trawienne, a to z kolei powoduje, że układ trawienny jest mocno obciążony, najbardziej trzustka. Gdy pozbawimy orzechy brązowej skórki, stają się łatwostrawne, a my przyswajamy z nich znacznie więcej cennych składników mineralnych i witamin. Jeśli nie mamy czasu na moczenie i obieranie ze skórki, możemy ewentualnie je uprażyć, będą na pewno bardziej strawne a do tego bardziej aromatyczne i smaczne. 🙂

➡️Orzechy moczymy od 4-12 godzin.

➡️Prażenie orzechów – migdały myjemy, osuszamy, rozkładamy na papierze do pieczenia, wkładamy do piekarnika na 15 minut w 180 C.

Ryż brązowy z gruszką i migdałami

Potrzebujemy:

  • Brązowy ryż (ugotowany)
  • Słoiczek dowolnej marmolady z owoców (bez cukru)
  • Kilka gruszek
  • 2-3 garście migdałów (wcześniej namoczone) i obrane ze skórki lub
  • Garść orzechów nerkowca (wcześniej namoczone)+ 150 ml wody
  • Cynamon
  • Kardamon

Przygotowanie:

  • Do brytfanki przekładamy ugotowany brązowy ryż.
  • Na ryż smarujemy marmoladę i posypujemy migdałami (u mnie prażone).
  • Gruszki oczyszczamy z gniazd, koimy w cztery części układamy ciasno w brytfance.
  • Orzechy nerkowca zalewamy świeżą wodą (około 150 ml) miksujemy na słodką śmietankę.
  • Polewamy śmietanką po wszystkich gruszkach, posypujemy cynamonem i kardamonem.
  • Wkładamy do piekarnika na około 40 minut w temp. około 185 C.




Dodaj komentarz

Your e-mail will not be published. All required Fields are marked