Szybkie ekskluzywne danie rybne, które możemy wykonać z dowolnej ryby 🐟. Dodatek wina i żurawiny nadaje tej potrawie klasy i wyrazistości w smaku.
Ryba w sosie pomidorowo-winnym z żurawiną
Potrzebujemy :
- Ryba najlepiej pozbawiona ości (u mnie płaty dorsza)
- 2 cebule czerwone
- 500 ml przecieru pomidorowego
- 50 ml wina (białe lub czerwone)
- Garść żurawiny
- Pół łyżeczki majeranku
- Pół łyżeczki lubczyku
- Sól i pieprz
- Masło klarowane lub olej kokosowy
Przygotowanie :
- W garnku na tłuszczu smażymy na rumiano, pokrojoną w kostkę cebulę, następnie wlewamy do niej przecier pomidorowy, dodajemy sól i pieprz, dusimy chwilę razem, następnie wlewamy wino, żurawinę i mieszamy.
- Do sosu pomidorowego dodajemy pokrojone w duże kawałki rybę, dodajemy majeranek, lubczyk, zakrywamy garnek, dusimy około 20 minut.
- Podajemy z ryżem i ulubioną surówką 🙂 Ja polecam Ci surówkę z kiszonej kapusty z selerem lub surówkę Colesław z majonezem roślinnym.