Rolada biszkoptowa to pyszne i szybkie ciasto, bez mleka, bez cukru na wartościowej ekologicznej mące orkiszowej (zboże bez oprysków chemicznych) . Roladę możemy zrobić z dowolnymi owocami 😋
Rolada biszkoptowa z jabłkami
Potrzebujemy:
Biszkopt
- 5 jajek – wiejskich od szczęśliwych kurek
- 1 łyżka octu jabłkowego
- 5 łyżek mąki orkiszowej EKOLOGICZNEJ z polskiego gospodarstwa.
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia ekologicznego bez fosforanów.
Przygotowanie:
- Oddzielamy białka od żółtek.
- Białko ubijamy na sztywną pianę. Ja nie dodaje słodzidła do ciasta bo uważam, że jest wystarczająco słodki farsz z owoców, ale jeżeli lubisz bardziej słodkie, dodaj w trakcie ubijania białek 1-2 łyżki ksylitolu lub erytrolu.
- Do żółtek dodajemy, ocet jabłkowy, proszek do pieczenia, mieszamy, dodajemy ubitą pianę, mieszamy, dodajemy mąkę orkiszową, delikatnie mieszamy.
- Szykujemy dużą blachę np. od piekarnika, układamy na niej papier do pieczenia, wylewamy ciasto, formując szpatułką duży kwadrat (grubość tak około 2 cm)
- Pieczemy około 25 min w temp 180 C.
- Po upieczeniu od razu wykładamy ciasto na ścierkę kuchenną, i delikatnie ściągamy papier do pieczenia. Po ściągnięciu papieru, układamy ciasto na ścierce i rolujemy, odkładamy do ostygnięcia.
- Ciasto możemy zrobić w wersji czekoladowej dodając do ciasta 1-2 łyżki kakaa ekologicznego.
Jabłka:
- 5-7 jabłek
- Garść rodzynek
- 1 łyżka masła klarowanego
- Pół łyżeczki cynamonu
- Pół łyżeczki kardamonu
- Szczypta gałki muszkatołowej
- Garść rodzynek ekologicznych
Do garnka wkładamy łyżkę masła klarowanego, starte jabłka, cynamon, kardamon, gałkę muszkatołową, garść rodzynek, mieszamy, dusimy 5 minut.
Przygotowanie rolady:
- Ostudzone ciasto odwijamy ze ścierki, wykładamy farsz z jabłek i równo rozsmarowujemy na całe ciasto, zwijamy roladę, a następnie już gotową roladę zawijamy ponownie w ścierkę, aby fajnie się ze sobą połączyły. Po godzinie roladę odwijamy, polewamy gorzką czekoladą (70-80%) lub miodową czekoladą .
- Jako farsz może być również dżem lub powidła ze swojej spiżarki lub inne świeże owoce.
W wersji czekoladowej…
Miodowa czekolada – polewa czekoladowa w zdrowszej wersji )
Potrzebujemy:
- 2 łyżki miodu prawdziwego
- 2 łyżki kakao ekologiczne
W garnuszku rozpuszczamy w niskiej temp. mód dodajemy kakao, intensywnie mieszamy i od razu wylewamy na ciasto. Jeśli polewa jest za gęsta dolewamy odrobinę wody, mieszamy.