Rolada biszkoptowa z jabłkami

Rolada biszkoptowa to pyszne i szybkie ciasto, bez mleka, bez cukru na wartościowej ekologicznej mące orkiszowej (zboże bez oprysków chemicznych) . Roladę możemy zrobić z dowolnymi owocami 😋

Rolada biszkoptowa z jabłkami

Potrzebujemy:

Biszkopt

  • 5 jajek – wiejskich od szczęśliwych kurek
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 5 łyżek mąki orkiszowej EKOLOGICZNEJ z polskiego gospodarstwa.
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia ekologicznego bez fosforanów.

Przygotowanie:

  • Oddzielamy białka od żółtek.
  • Białko ubijamy na sztywną pianę. Ja nie dodaje słodzidła do ciasta bo uważam, że jest wystarczająco słodki farsz z owoców, ale jeżeli lubisz bardziej słodkie, dodaj w trakcie ubijania białek 1-2 łyżki ksylitolu lub erytrolu.
  • Do żółtek dodajemy, ocet jabłkowy, proszek do pieczenia, mieszamy, dodajemy ubitą pianę, mieszamy, dodajemy mąkę orkiszową, delikatnie mieszamy.
  • Szykujemy dużą blachę np. od piekarnika, układamy na niej papier do pieczenia, wylewamy ciasto, formując szpatułką duży kwadrat (grubość tak około 2 cm)
  • Pieczemy około 25 min w temp 180 C.
  • Po upieczeniu od razu wykładamy ciasto na ścierkę kuchenną, i delikatnie ściągamy papier do pieczenia. Po ściągnięciu papieru, układamy ciasto na ścierce i rolujemy, odkładamy do ostygnięcia.
  • Ciasto możemy zrobić w wersji czekoladowej dodając do ciasta 1-2 łyżki kakaa ekologicznego.

Jabłka:

  • 5-7 jabłek
  • Garść rodzynek
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • Pół łyżeczki cynamonu
  • Pół łyżeczki kardamonu
  • Szczypta gałki muszkatołowej
  • Garść rodzynek ekologicznych

Do garnka wkładamy łyżkę masła klarowanego, starte jabłka, cynamon, kardamon, gałkę muszkatołową, garść rodzynek, mieszamy, dusimy 5 minut.

Przygotowanie rolady:

  • Ostudzone ciasto odwijamy ze ścierki, wykładamy farsz z jabłek i równo rozsmarowujemy na całe ciasto, zwijamy roladę, a następnie już gotową roladę zawijamy ponownie w ścierkę, aby fajnie się ze sobą połączyły. Po godzinie roladę odwijamy, polewamy gorzką czekoladą (70-80%) lub miodową czekoladą .
  • Jako farsz może być również dżem lub powidła ze swojej spiżarki lub inne świeże owoce.

W wersji czekoladowej…

Miodowa czekolada – polewa czekoladowa w zdrowszej wersji )

Potrzebujemy:

  • 2 łyżki miodu prawdziwego
  • 2 łyżki kakao ekologiczne

W garnuszku rozpuszczamy w niskiej temp. mód dodajemy kakao, intensywnie mieszamy i od razu wylewamy na ciasto. Jeśli polewa jest za gęsta dolewamy odrobinę wody, mieszamy.




Dodaj komentarz

Your e-mail will not be published. All required Fields are marked