Mąka orkiszowa jest rewelacyjna do wypieków, placów, naleśników, ale najważniejsze, aby mąka, którą używamy w naszej kuchni, była zdrowa, uzyskana bez oprysków randapem. Wybieram świadomie, co podaje mojej rodzinie. Używam mąki z ekologicznego polskiego gospodarstwa, warto wspierać takie miejsca, aby było ich jak najwięcej.
Racuchy drożdżowe orkiszowe w wersji z jabłkiem
Potrzebujemy:
- 0,5 litra mleka roślinnego u mnie migdałowe, ale może być też zwykłe.
- 2 jajka
- 1 łyżeczka miodu
- 30 g drożdży
- około 450 g mąki orkiszowej
- 2 jabłka
- olej kokosowy
- Cukier kokosowy
Przygotowanie:
- Do miski wlewamy ciepłe mleko (niegorące!), skruszamy drożdże, dodajemy miód , jajka, mieszamy dobrze składniki, dodajemy mąkę orkiszową, dobrze mieszamy, ciasto jest dość gęste, ale takie ma właśnie być, odstawiamy do wyrośnięcia około 15-20 minut.
- Jabłka obieramy, kroimy na małe, płaskie kawałki wciskamy w placki już na patelni. Smażymy na oleju kokosowym.
- Podajemy posypane cukrem kokosowym, lub pudrem z ksylitolu. 😋
Racuchy w wersji z truskawkami 🍓
2 Comments
Maja 2021-04-09 at 10:08
Fajny przepis, dałam więcej jabłka i żurawinę. Wyszły super!
Zosia 2021-04-09 at 12:04
O tak z żurawiną napewno wyszły super 🙂 Pozdrawiam cię cieplutko