Pulpety z indyka i cukinii

Pulpety z indyka i cukinii

Potrzebujemy:

  • 500 g mięsa mielonego z indyka
  • 800 ml wody
  •  1 cukinia
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 4 łyżki kaszy manny (u mnie z płaskurki) lub bułki tartej
  • sól, pieprz.majeranek
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego lub przecier pomidorowy domowy
  • Sól, pieprz, lubczyk.
  • 2 łyżki mąki
    Masło klarowane lub oliwa z oliwek

Przygotowanie:

  •  Cukinię trzemy na małych oczkach, lekko solimy i odstawiamy na 10-15 minut, alby puściła sok.
  • Na patelni smażymy pokrojoną drobno cebulę na tłuszczu.
  • W garnku gotujemy wodę, dodajemy trochę soli i lubczyk.
  • Do miski wkładamy mięso mielone, odciśniętą cukinię z soku, jajko, usmażoną cebulę, sól, pieprz, przeciśnięty przez praskę czosnek, kaszę mannę, majeranek. Wyrabiamy masę, formujemy małe kulki, obtaczamy w mące i wkładamy do gotującej wody. Wszystkie pulpety gotujemy około 20 min.
  • Po tym czasie dodajemy koncentrat pomidorowy lub przecier pomidorowy, gdy sos jest za rzadki podlewamy go wodą z mąka. Dosmaczamy solą, pieprzem i suszonym czosnkiem.
  • Podajemy z surówką z białej kapusty i ziemniakami.




Dodaj komentarz

Your e-mail will not be published. All required Fields are marked