Pulpety z indyka i cukinii
Potrzebujemy:
- 500 g mięsa mielonego z indyka
- 800 ml wody
- 1 cukinia
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 1 jajko
- 4 łyżki kaszy manny (u mnie z płaskurki) lub bułki tartej
- sól, pieprz.majeranek
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego lub przecier pomidorowy domowy
- Sól, pieprz, lubczyk.
- 2 łyżki mąki
Masło klarowane lub oliwa z oliwek
Przygotowanie:
- Cukinię trzemy na małych oczkach, lekko solimy i odstawiamy na 10-15 minut, alby puściła sok.
- Na patelni smażymy pokrojoną drobno cebulę na tłuszczu.
- W garnku gotujemy wodę, dodajemy trochę soli i lubczyk.
- Do miski wkładamy mięso mielone, odciśniętą cukinię z soku, jajko, usmażoną cebulę, sól, pieprz, przeciśnięty przez praskę czosnek, kaszę mannę, majeranek. Wyrabiamy masę, formujemy małe kulki, obtaczamy w mące i wkładamy do gotującej wody. Wszystkie pulpety gotujemy około 20 min.
- Po tym czasie dodajemy koncentrat pomidorowy lub przecier pomidorowy, gdy sos jest za rzadki podlewamy go wodą z mąka. Dosmaczamy solą, pieprzem i suszonym czosnkiem.
- Podajemy z surówką z białej kapusty i ziemniakami.