Szybkie i smaczne na ciepło lub na zimno, placuszki orkiszowe z jabłkiem i marchewką. Dobre jako kolacja , jako śniadanie lub jako przekąska do pracy.
Potrzebujemy: (duża porcja)
- 500 ml mleka roślinnego (u mnie mleko kokosowe.
- 2 jajka
- 350 – 400 g mąki orkiszowej (typ 630 lub 1850).
- 3 duże jabłka, starte na dużych oczkach
- 100 g startej drobno marchewki – można użyć pulpy z marchewki, która pozostaje z wyciśniętego soku.
- 1 łyżeczka cynamonu
- olej kokosowy
Przygotowanie:
- Do miski wlewamy mleko, wbijamy jajka i roztrzepujemy razem, dodajemy mąkę i dobrze mieszamy, dodajemy starte jabłka, marchewkę i cynamon, mieszamy.
- Rozgrzewamy olej kokosowy i smażymy małe placuszki na rumiano.
- Podajemy jako samodzielne danie lub z konfiturą, owocami lub jogurtem.