Placki na zsiadłym mleku z bananem, jabłkiem i czarną porzeczką

Placuszki są po prostu pyszne, można je zabrać ze sobą do pracy lub szkoły. Takie placuszki robię na zrobionym przez siebie zsiadłym mleku, są wtedy o niebo smaczniejsze. A jest to bardzo proste, wystarczy kupić zwyczajne mleko od rolnika, takie świeże, niepasteryzowane, tzw. „prosto od krowy”, zostawić w ciepłym miejscu na dzień lub dwa i mamy zsiadłe pyszne mleczko. Gdy mleko się zsiądzie, wkładamy je do lodówki, zerknij TU.

Potrzebujemy:

  • 500 ml zsiadłego mleka
  • 250-300 g mąki orkiszowej (630)
  • 3 jajka 
  • pół łyżeczka sody
  • 1-2 banany
  • 1 jabłko
  • porzeczka czarna (ilość według gustu)
  • Olej kokosowy.

Przygotowanie:

  • Jajka roztrzepujemy, dodajemy zsiadłe mleko, mieszamy, dodajemy mąkę, sodę, mieszamy, dodajemy rozgniecionego widelcem banana, starte na dużych oczkach jabłko i porzeczkę czarną, mieszamy . Rozgrzewamy patelnię, smażymy małe placuszki, na małej ilości oleju kokosowego.



Dodaj komentarz

Your e-mail will not be published. All required Fields are marked