Pyszne, pulchniutkie placuszki zrobione na mące gryczanej (lub migdałowej) delikatne w smaku i bardzo aromatyczne…. Bez białego cukru…. Bez glutenu
Potrzebujemy :
- 500 ml zsiadłego mleka
- 3 jajka
- 1 łyżka mielonego siemienia lnianego
- 2 łyżki wiórków kokosowych
- Pół łyżeczki cynamonu
- Pół łyżeczki kurkumy
- 1 łyżeczka płaska proszku do pieczenia bez fosforanu
- 8-10 łyżek mąki gryczanej (lub migdałowej).
- Olej kokosowy
- Jabłka (ilość według gustu)
Przygotowanie :
- Do miski wlewamy zsiadłe mleko, dodajemy jajka, siemię lniane, wiórki kokosowe, cynamon, kurkumę, proszek do pieczenia, mąkę, mieszamy.
- Jabłka obieramy i ścieramy na dużych oczkach, dodajemy do ciasta. Smażymy małe placuszki na oleju kokosowym.
- Pysznie smakują jako samodzielnie danie lub w towarzystwie konfitury lub świeżych owoców (truskawek, borówek).
Placuszki smakują super również jako przekąska np do pracy lub szkoły 🤩