Pyszne i bardzo aromatyczne placuszki zrobione na bazie mąki gryczanej i kukurydzianej, bez glutenu i bez jajek, na mleku według uznania roślinnym (u mnie migdałowe) lub zwierzęcym. Idealne na spacer, do pracy, do szkoły jako śniadanie, kolacja lub przekąska 🙂
Placki gryczano-kukurydziane z jabłkiem
Potrzebujemy :
- 250 ml mleka roślinnego (lub zwierzęcego wiejskiego ekologicznego)
- 100 g mąki gryczanej
- 100 g mąki kukurydzianej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżka cukru kokosowego lub miodu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia bezglutenowego ekologicznego
- Kilka kropel wanilii
- 2 duże jabłka 🍏
Przygotowanie :
- Do miski wsypujemy mąki, cynamon, proszek do pieczenia, wlewamy mleko, dodajemy wanilię, dobrze mieszamy składniki.
- Do gotowego ciasta ścieramy 2 jabłka na dużych oczkach, dodajemy cukier kokosowy, mieszamy, smażymy malutkie placuszki na maśle klarowanym, na złoty kolor.
Podajemy posypane cukrem kokosowym 🙂