Pierogi owsiane bezglutenowe

Pierogi stanowią bezwzględnie tradycje w naszej kulturze kulinarnej. Dobre nie tylko na święta, ale też w każdy inny piękny dzień. Może nie jest to danie fit, może nie jest polecane w zdrowym odżywianiu byt często, ale kto nie lubi pierogów ? Są po prostu smaczne 🙂

➡️ A dlaczego są niepolecane? Ponieważ zazwyczaj robione są z białej mąki pozbawionej jakichkolwiek wartości odżywczych, do tego gluten zawarty w niej skleja nam jelita, a na dokładkę zboże, z którego zazwyczaj robiona jest biała mąka, zazwyczaj opryskiwane jest glifosatem (bo inaczej nie będzie zysku!), co jest potwornie niebezpieczne i trujące dla naszego organizmu! Więc jeśli już decyduje się na zrobienie pierogów, to koniecznie muszę zadbać o ZDROWĄ mąkę z gospodarstwa ekologicznego, w którym nie stosuję się oprysków chemicznych. Ponadto wybieram mąkę, która ma wartość odżywczą. Mój wybór to mąka orkiszowa, bezwzględnie najlepsza mąka dla zdrowia.
Oczywiście ze względów zdrowotnych bądź po prostu dla lepszego samopoczucia, niektórzy nie mogą spożywać produktów zawierających gluten. Dlatego co raz więcej jest przepisów, które umożliwiają nam zjedzenie naszych tradycyjnych potraw równie smacznie, bez zawartości glutenu. Ja często spożywam takie posiłki, mimo że nie jestem uczulona, ale wiem, jak lepiej się po takim posiłku czuje. Oczywiście nie rezygnuje całkowicie, ponieważ jeśli bym to zrobiła to organizm, po pewnym czasie sam przestałby wytwarzać enzymy do trawienia glutenu, i po zjedzeniu zwykłego chleba nie czułabym się dobrze. Na szczęście ja nie muszę, bo jestem zdrowa, inni nie mają wyboru.

➡️Pamiętajmy, zasada jest zawsze ta sama — co za dużo to nie zdrowo! Jeśli w twoim menu od rana do wieczora będzie gluten, to nie będzie to dobre dla ciebie. Na śniadanie bułeczki, na obiad makaron a kolacja znowu kanapki, sklejamy swoje jelita, a jelita to centrum naszej odporności, jak będą posklejane, to nie będą dobrze działać, a co za tym idzie? Problemy zdrowotne.

➡️Przepis fajny, wypróbowany 🙂 Nie mój, ale ze strony natchniona.pl, lekko sobie modyfikowałam, ale to normalne dla każdej kobiety w kuchni 🙂

Pierogi owsiane bezglutenowe

Potrzebujemy:

  • 150 g mąki owsianej
  • 80 g mąki ziemniaczanej + mąka do podsypywania
  • 200-250 ml bardzo ciepłej wody
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 0,5 łyżeczki soli kłodawskiej

Przygotowanie:

Mąkę owsianą i ziemniaczaną wymieszaj z solą i olejem. Dodaj połowę wody i rozpocznij wyrabianie ciasta za pomocą miksera, cały czas miksując, stopniowo dodawaj pozostały płyn. Ciasto powinno być jednolite i bardzo plastyczne. Gdy ciasto jest gotowe, podziel je na 2-3 części, jedną rozwałkuj a resztę włóż do woreczka foliowego, aby nie wyschło, bo będzie się kruszyło. Trzeba robić w miarę szybko, ponieważ szybko wysycha i się kruszy. Wycinamy kółeczka, nakładamy farsz, formujemy tradycyjne pierogi lub wycinamy kółka, układamy na środku farsz, nakładamy na to drugie kółka, zlepiając dookoła, robiąc wzór widelcem. Jest to łatwiejszy sposób na pierożki bezglutenowe, bo wtedy nam się nic nie kruszy i nie rozciąga 🙂 Ale jak to lubi. Gotowe pierogi wrzucamy do garnka z wrzącą posoloną wodą, kiedy wypłyną, gotujemy minutę i wyławiamy łyżką cedzakową, delikatnie płuczemy w zimnej wodzie, aby uniknąć sklejania.

Farsz dowolny : u mnie farsz z mięsa z rosołu

Farsz:

  • Cebulę kroimy i smażymy na maśle klarowanym.
  • Ugotowane mięso przepuszczamy przez maszynkę do mięsa. Do rozdrobnionego mięsa dodajemy usmażoną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek , jajko, sól i pieprz, dokładnie mieszamy. Upraszczając sobie, możemy wrzucić wszystko do miksera i zmiksować 🙂

Zapraszam również po inne pyszne farsze pierogowe 🙂

👉farsz do pierogów ruskich,

👉 farsz z kapusty i pieczarki,

👉 farsz na słodko z twarogu i rodzynek ,

👉farsz ziemniaczany z koperkiem,

👉 farsz z kaszy jaglanej,

👉 farsz z kaszy gryczanej i białego sera,

👉farsz z kaszy gryczanej, ziemniaków i pieczonego buraka,

👉 farsz z kaszy gryczanej, ziemniaków i marchewki,

👉 farsz z kaszy gryczanej i ziemniaków

Jeżeli zdecydujesz się na pierogi orkiszowe to zapraszam cię na przepis tutaj – po prostu najlepsze!




Dodaj komentarz

Your e-mail will not be published. All required Fields are marked