Pierniki owsiane

Długo szukałam najlepszego dla siebie przepisu na pierniki owsiane. Więc co weekend próbowałam różnych przepisów, jedne wychodziły za twarde, drugie za mało aromatyczne, inne, nie słodkie, a ostatnie nie dostatecznie świąteczne. W końcu te wyszły idealne 🙂 Są po prostu takie, jakie powinny być pierniki! I do tego są bezglutenowe 🙂

Pierniki owsiane

Potrzebujemy:

  • 350 g płatków owsianych (Owies, należy do zbóż, które NIE ZAWIERAJĄ GLUTENU, jednakże mogą być zanieczyszczone przez gluten jeśli mają kontakt z innymi zbożami zawierającymi gluten. Dlatego osoby, które nie tolerują glutenu, powinny spożywać płatki owsiane oznaczone specjalnym znaczkiem – przekreślony kłos).
  • 30 g siemienia lnianego
  • 120-150 g miodu
  • 50 ml oleju kokosowego
  • 100 g masła orzechowego (masło migdałowe)
  • 2 łyżeczki sody
  • 1 przyprawa do piernika lub 1 łyżka cynamonu, pół łyżeczki kardamonu, pół łyżeczki imbiru, pół łyżeczki mielonych goździków, pół łyżeczki gałki muszkatołowej.
  • Szczypta soli kłodawskiej
  • Około 50-100 ml wody

Przygotowanie:

  • Płatki owsiane i siemię lniane zmiksuj na mąkę.
  • W rondelku rozpuść olej kokosowy i miód i masło orzechowe (jeśli jest twarde).
  • Do miski wsyp mąkę, dodaj sodę, przyprawę do piernika, szczyptę soli, wymieszaj składniki.
  • Połącz mąkę z rozpuszczonym olejem i zagnieć ciasto, dodawaj po trochę wody. aby ciasto połączyło się w jednolitą elastyczną masę.
  • Rozgrzej piekarnik na 180 C.
  • Rozwałkuj kawałek ciasta, wykrawaj pierniki, układaj na papierze do pieczenia.
  • Gotowe pierniki wkładamy do gorącego piekarnika i pieczemy 10 minut w 180 C.



Dodaj komentarz

Your e-mail will not be published. All required Fields are marked