Długo szukałam najlepszego dla siebie przepisu na pierniki owsiane. Więc co weekend próbowałam różnych przepisów, jedne wychodziły za twarde, drugie za mało aromatyczne, inne, nie słodkie, a ostatnie nie dostatecznie świąteczne. W końcu te wyszły idealne 🙂 Są po prostu takie, jakie powinny być pierniki! I do tego są bezglutenowe 🙂
Pierniki owsiane
Potrzebujemy:
- 350 g płatków owsianych (Owies, należy do zbóż, które NIE ZAWIERAJĄ GLUTENU, jednakże mogą być zanieczyszczone przez gluten jeśli mają kontakt z innymi zbożami zawierającymi gluten. Dlatego osoby, które nie tolerują glutenu, powinny spożywać płatki owsiane oznaczone specjalnym znaczkiem – przekreślony kłos).
- 30 g siemienia lnianego
- 120-150 g miodu
- 50 ml oleju kokosowego
- 100 g masła orzechowego (masło migdałowe)
- 2 łyżeczki sody
- 1 przyprawa do piernika lub 1 łyżka cynamonu, pół łyżeczki kardamonu, pół łyżeczki imbiru, pół łyżeczki mielonych goździków, pół łyżeczki gałki muszkatołowej.
- Szczypta soli kłodawskiej
- Około 50-100 ml wody
Przygotowanie:
- Płatki owsiane i siemię lniane zmiksuj na mąkę.
- W rondelku rozpuść olej kokosowy i miód i masło orzechowe (jeśli jest twarde).
- Do miski wsyp mąkę, dodaj sodę, przyprawę do piernika, szczyptę soli, wymieszaj składniki.
- Połącz mąkę z rozpuszczonym olejem i zagnieć ciasto, dodawaj po trochę wody. aby ciasto połączyło się w jednolitą elastyczną masę.
- Rozgrzej piekarnik na 180 C.
- Rozwałkuj kawałek ciasta, wykrawaj pierniki, układaj na papierze do pieczenia.
- Gotowe pierniki wkładamy do gorącego piekarnika i pieczemy 10 minut w 180 C.