Piernik idealny — staropolski
Pyszny i niezawodny, robiony raz w roku na święto Bożego Narodzenia. To ciasto szlacheckie dojrzewa tak długo, aby efekt był fenomenalny, on po prostu rozpływa się w ustach…Mniam
Z ciasta wychodzą dwa duże pierniki i jedna blacha pierniczkow 🙂
Ciasto piernikowe zagniatamy około 6 tygodni przed świętami, a pieczemy 5 dni przed świętami.
Piernik staropolski
Potrzebujemy:
- 250 g prawdziwego masła (najlepiej zrobić samemu, a jak zrobić zajrzyj TU).
- 550 g miodu naturalnego
- 3 jaka
- 120 ml mleka (używam tylko mleko niepasteryzowane, od rolnika).
- 1 kg mąki orkiszowej ekologicznej (typ 630)
- 3 łyżeczki sody oczyszczonej
- pół łyżeczki soli
- 2 torebki przyprawy korzennej do piernika.
- powidła śliwkowe (ze swojej spiżarki)
Przygotowanie:
- Masło i miód rozpuścić razem na małym ogniu, ostudzić.
- Do masy miodowej dodajemy mąkę, sodę, jajka, mleko, sól i przyprawy do piernika, wszystko razem dokładnie mieszamy, przekładamy całą masę, szklanego pojemnika(np. szklana miska), przykrywamy bawełnianą ściereczką i wstawiamy do lodówki na około 6 tygodni.
Po 6 tygodniach:
- Ciasto wykładamy z lodówki na około godzinę, aby się ogrzało i zmiękło.
- Ogrzane ciasto kroje sobie na 8 części, z jednej całej i połówki części robię jeden placek.
- Z ciasta rozwałkowujemy 5 placków o wymiarach 30×30 (starając się aby placki były równie), przekładamy placki na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia (wykorzystuje tu blachy z piekarnika), wkładamy do piekarnika na 170 C — na 15-20 min.
- Ciasto pięknie rośnie.
- Z reszty ciasta wykrajam pierniczki. Również piekę w 170 C przez 15 min.
- Każdy upieczony placek kroje na dwie równe części.
- Następnie każdy kawałek smarujemy ciepłymi powidłami i przekładamy plackiem.
- Piernik musimy obciążyć, dlatego też przykrywamy go papierem do pieczenia, na który kładziemy ciężkie książki (równomiernie), odstawiamy pod ciężarem około 4 dni.
Po 4 dniach piernik i pierniczki, polewamy gorzką czekoladą, możemy posypać orzechami lub migdałami.