Piernik staropolski

Piernik idealny — staropolski 

Pyszny i niezawodny, robiony raz w roku na święto Bożego Narodzenia. To ciasto szlacheckie dojrzewa tak długo, aby efekt był fenomenalny, on po prostu rozpływa się w ustach…Mniam

Z ciasta wychodzą dwa duże pierniki i jedna blacha pierniczkow 🙂

Ciasto piernikowe zagniatamy około 6 tygodni przed świętami, a pieczemy 5 dni przed świętami.

Piernik staropolski

Potrzebujemy:

  • 250 g prawdziwego masła (najlepiej zrobić samemu, a jak zrobić zajrzyj TU).
  • 550 g miodu naturalnego
  • 3 jaka
  • 120 ml mleka (używam tylko mleko niepasteryzowane, od rolnika).
  • 1 kg mąki orkiszowej ekologicznej (typ 630)
  • 3 łyżeczki sody oczyszczonej
  • pół łyżeczki soli
  • 2 torebki przyprawy korzennej do piernika.
  • powidła śliwkowe (ze swojej spiżarki)

Przygotowanie:

  • Masło i miód rozpuścić razem na małym ogniu, ostudzić.
  • Do masy miodowej dodajemy mąkę, sodę, jajka, mleko, sól i przyprawy do piernika, wszystko razem dokładnie mieszamy, przekładamy całą masę, szklanego pojemnika(np. szklana miska), przykrywamy bawełnianą ściereczką i wstawiamy do lodówki na około 6 tygodni.

Po 6 tygodniach:

  • Ciasto wykładamy z lodówki na około godzinę, aby się ogrzało i zmiękło.
  • Ogrzane ciasto kroje sobie na 8 części, z jednej całej i połówki części robię jeden placek.
  • Z ciasta rozwałkowujemy 5 placków o wymiarach 30×30 (starając się aby placki były równie), przekładamy placki na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia (wykorzystuje tu blachy z piekarnika), wkładamy do piekarnika na 170 C — na 15-20 min. 
  • Ciasto pięknie rośnie.
  • Z reszty ciasta wykrajam pierniczki. Również piekę w 170 C przez 15 min.
  • Każdy upieczony placek kroje na dwie równe części.
  • Następnie każdy kawałek smarujemy ciepłymi powidłami i przekładamy plackiem.
  • Piernik musimy obciążyć, dlatego też przykrywamy go papierem do pieczenia, na który kładziemy ciężkie książki (równomiernie), odstawiamy pod ciężarem około 4 dni. 

Po 4 dniach piernik i pierniczki, polewamy gorzką czekoladą, możemy posypać orzechami lub migdałami.




Dodaj komentarz

Your e-mail will not be published. All required Fields are marked