Pieczone warzywa z komosą ryżową

Pyszne kolorowe danie, bardzo proste w wykonaniu. Pełne warzyw i pełnowartościowej komosy ryżowej.

Pieczone warzywa z komosą ryżową

Potrzebujemy:

  • 250 g komosy ryżowej
  • 2 bakłażany
  • 2 papryki
  • 1-2 cukinie
  • 2 marchewki
  • kilka pomidorów
  • Oliwa z oliwek
  • Przyprawy: sól kłodawska, czubryca czerwona, czosnek.

Przygotowanie:

  • Do garnka wlewamy dwie szklanki wody (500 ml) i zagotowujemy. Do wysokiego kubka wsypujemy 250 g komosy ryżowej i dokładnie ją płuczemy, do czystej wody, następnie odcedzamy i wsypujemy do gotującej się wody z dodatkiem soli. Gotujemy na małym ogniu, z przykrytą pokrywką przez 15 minut. Gotową kasze rozsypujemy w szklanej formie.
  • Bakłażany myjemy, kroimy w plastry, dodajemy czosnek, solimy, posypujemy czubrycą, skrapiamy oliwą, mieszamy, wykładamy na papierze do pieczenia.
  • Na drugiej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia wykładamy resztę warzyw tj cukinię, paprykę, przekrojone na pół pomidory (warzywa tak samo przygotowujemy, dodajemy czosnek, solimy, posypujemy czubrycą, skrapiamy oliwą, mieszamy, i wykładamy. Wszystkie warzywa wstawiamy do piekarnika, do zrumienienia.
  • Marchewkę myjemy, obieramy, kroimy w słupki, posypujemy solą i dodajemy czosnek, zrumieniamy na patelni( z dodatkiem masła klarowanego).
  • Upieczone warzywa, marchewkę, wykładamy na komosę ryżową.



Dodaj komentarz

Your e-mail will not be published. All required Fields are marked