Pyszne kolorowe danie, bardzo proste w wykonaniu. Pełne warzyw i pełnowartościowej komosy ryżowej.
Pieczone warzywa z komosą ryżową
Potrzebujemy:
- 250 g komosy ryżowej
- 2 bakłażany
- 2 papryki
- 1-2 cukinie
- 2 marchewki
- kilka pomidorów
- Oliwa z oliwek
- Przyprawy: sól kłodawska, czubryca czerwona, czosnek.
Przygotowanie:
- Do garnka wlewamy dwie szklanki wody (500 ml) i zagotowujemy. Do wysokiego kubka wsypujemy 250 g komosy ryżowej i dokładnie ją płuczemy, do czystej wody, następnie odcedzamy i wsypujemy do gotującej się wody z dodatkiem soli. Gotujemy na małym ogniu, z przykrytą pokrywką przez 15 minut. Gotową kasze rozsypujemy w szklanej formie.
- Bakłażany myjemy, kroimy w plastry, dodajemy czosnek, solimy, posypujemy czubrycą, skrapiamy oliwą, mieszamy, wykładamy na papierze do pieczenia.
- Na drugiej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia wykładamy resztę warzyw tj cukinię, paprykę, przekrojone na pół pomidory (warzywa tak samo przygotowujemy, dodajemy czosnek, solimy, posypujemy czubrycą, skrapiamy oliwą, mieszamy, i wykładamy. Wszystkie warzywa wstawiamy do piekarnika, do zrumienienia.
- Marchewkę myjemy, obieramy, kroimy w słupki, posypujemy solą i dodajemy czosnek, zrumieniamy na patelni( z dodatkiem masła klarowanego).
- Upieczone warzywa, marchewkę, wykładamy na komosę ryżową.