Pasztet bez mięsa też może być pyszny! Spróbuj na pewno ci zasmakuje 🙂
Pasztet z selera i kaszy jaglanej
Potrzebujemy:
- 2 bulwy selera
- 1 por
- 350 g kaszy jaglanej ugotowanej
- 100 g mielonych orzechów włoskich
- olej kokosowy (około 1-2 łyżki ) lub olej rzepakowy z upraw ekologicznych
- 2 ząbki czosnku
- około 2 cm startego imbiru
- 2 ziela angielskie
- 1 liść laurowy
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 łyżeczka lubczyku
- pół łyżeczki mielonej świeżo kolendry
- szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej
- sól kłodawska, pieprz czarny
Przygotowanie:
- Na rozgrzanym oleju podsmażamy na rumiano, drobno pokrojonego pora, razem z zielem angielskim i liściem laurowym. Gdy por jest delikatnie rumiany i miękki, wyciągamy ziele angielskie i liść laurowy.
- Selera obieramy, ścieramy na grubych oczkach, dodajemy do pora. Imbir i czosnek obieramy i ścieramy do selera, wszystkie składniki dokładnie mieszamy, dusimy na małym ogniu, aż seler będzie miękki (około 15 minut).
- Piekarnik rozgrzewamy do 200 C.
- Do miksera przekładamy uduszony seler, ugotowaną kaszę jaglaną, orzechy, sos sojowy i przyprawy, miksujemy na gładką masę, ewentualnie dosmaczamy solą i pierzem.
- Gotową masę przekładamy do foremki keksowej (24 cm), wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez 45 minut w temp. 200 c. Po upieczeniu dokładnie studzimy przez kilka godzin aby ładnie się kroił, najlepiej przygotować go wieczorem, a rano zajadać 🙂
- Pasztet z selera możemy jeść jako dodatek na kanapkę lub jako składnik obiadu w towarzystwie świeżych surówek.
Idealnie smakuje z kiszoną marchewką i czarnuszką….Pycha 🙂