Pasztet z ciecierzycy z suszonymi pomidorami

Dlaczego warto jeść ciecierzycę?

  •  W kuchni gdzie rzadko jadane jest mięso, jest idealnym zamiennikiem białkowym, z powodzeniem zastępuje zwierzęce źródło białka.
  • To bogactwo witamin z grupy B (B1, B2, B3, B5, B6, B9) są to witaminy, które są rozpuszczalne w wodzie, niestety nie są wytwarzane i magazynowane w organizmie, dlatego musimy pamiętać o ich codziennym dostarczaniu. Witaminy z grupy B pełnią szereg funkcji w naszym organizmie, aby nam prawidłowo funkcjonował.
    Witamina B1, czyli tiamina oddziałuje na układ sercowo-naczyniowy, uczestniczy w procesach energetycznych oraz neurofizjologicznych.
    Witamina B2, Ryboflawina, bierze udział w tworzeniu czerwonych płytek krwi, uczestniczy w przemianach węglowodanów, tłuszczów oraz białek.
    Witamina B3, Niacyna, jest niezbędna dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego i uczestniczy w syntezie hormonów płciowych.
    Witamina B5, kwas pantotenowy, również bierze udział w syntezie hormonów, ale też dodatkowo wspiera wytwarzanie przeciwciał i opóźnia procesy starzenia.
    Witamina B6, pirydoksyna, uczestniczy w produkcji hemoglobiny i również wpływa na prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. Niedobór jej wywołuje zmiany nastroju, stany depresyjne, niedokrwistość.
  • Oprócz witamin z grupy B ciecierzyca zawiera jeszcze bardzo cenny kwas foliowy, błonnik,
  • witaminę k1, odpowiadającej za krzepliwość krwi, oraz witaminy A, E, C.
  • Minerały takie jak: magnez, fosfor, żelazo, potas, cynk, selen, molibden, mangan.
  • Ciecierzyca to również doskonałe źródło antyoksydantów, które usuwają nadmiar wolnych rodników w organizmie.
  • Bardzo często jadana jest w postaci popularnej pasty – hummus.

Pasztet z ciecierzycy z suszonymi pomidorami

Potrzebujemy:

  • Około 2 szklanek ugotowanej ciecierzycy
  • 7-8 kawałków suszonego pomidora (z oliwy)
  • Kawałek pora (pół pora)
  • 1jajko
  • 1 łyżka mąki owsianej
  • Masło klarowanie
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • 1łyzeczka grysu chili
  • Pół łyżeczki oregano
  • Sól Kłodawska

Przygotowanie:

  • Por kroimy drobno i podsmażamy na maśle klarowanym.
  • Ugotowaną wcześniej ciecierzycę przekładamy do blendera, dodajemy usmażony por, jajko, mąkę owsianą, pomidor suszony, wszystkie przyprawy, blendujemy kilka razy do uzyskania gładkiej konsystencji.
  • Całość przekładamy do małej foremki keksowej, wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch posypujemy sezamem lub czarnuszką.

Taki pasztet super smakuje jako główny składnik obiadu, podany ze świeżymi sałatami, oliwą i kiszonkami.




Dodaj komentarz

Your e-mail will not be published. All required Fields are marked