Pyszny słodki batat… Nic dodać nic ująć 🙂
Pasztet warzywny z pieczonym batatem
Potrzebujemy :
- 1 batat 🍠
- 2 marchewki 🥕
- 1 pietruszka
- Kawałek mały selera
- Pół szklanki soczewicy
- 5 łyżek siemienia lnianego
- 5 łyżek słonecznika
- Pół łyżeczki kolendry
- Pół łyżeczki kardamonu
- 1 ząbek czosnku
- Sól i pieprz
Przygotowanie :
- Batata obieramy, kroimy na kawałki, wkładamy do brytfanki, pieczemy w 185 C przez około 35 min. Studzimy.
- Marchewkę, pietruszkę i seler obieramy, wkładamy do garnuszka zalewamy wodą, dodajemy lubczyk i sól kłodawska, gotujemy do miękkości warzyw. Gdy warzywa są miękkie, wykładamy, studzimy, a wywar wykorzystujemy na przygotowanie dowolnej zupy np. pysznej zupy z dyni i marchewki
- Do miksera wkładamy upieczone bataty, ugotowane warzywa, dodajemy siemię lniane, słonecznik, czosnek przeciśnięty przez praskę, przyprawy, i miksujemy na odpowiadającą nam masę.
- Gotową masę, dosmaczamy jeśli jest taka potrzeba, przekładamy do małej foremki wyłożonej papierem do pieczenia, wierzch posypujemy słonecznikiem lub czarnuszką jeśli akurat lubicie jej smak 🙂
- Pieczemy w 185 C przez 40 min.
- Podajemy w towarzystwie warzyw 🥗, sałatek, kiszonek lub na pieczywie gryczanym. 😋