Murzynek orkiszowy

Szybka alternatywa na pyszne ciacho do kawusi 🙂 Proste składniki, szybkie wykonanie i poezja czekoladowego smaku!

Murzynek błyskawiczny

Potrzebujemy:

  • 250 ml kefiru (lub maślanki, jogurtu)
  • 50 ml masła klarowanego lub oliwy
  • 2 jajka
  • 4-5 łyżek cukru kokosowego
  • 220 g mąki orkiszowej ekologicznej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 30 g kakao
  • 2 łyżeczki kawy instant (zbożowa lub prawdziwa )
  • Kilka kropel wanilii, szczypta cynamonu i kardamonu (opcjonalnie)
  • Dla chętnych murzynek z dodatkami : garść rodzynek, garść czarnej porzeczki, gorzka czekolada do polania.

Przygotowanie:

  • Do miski wlewamy kefir, masło lub oliwę, dodajemy jajka i mieszamy rózgą kuchenną. Następnie dodajemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sodę, kakao, kawę, wanilię, cynamon i kardamon, mieszamy.
  • Jeżeli macie ochotę na murzynek z dodatkami, dodajemy teraz rodzynki i porzeczkę.
  • Formę na keks, wykładamy papierem do pieczenia, wlewamy ciasto i wstawiamy do pieczenia na około 45-50 minut w temp. 180 C.
  • Gotowe wystudzone ciasto, polewamy gorzką czekoladą lub czekoladą miodową.

Czekolada miodowa – w garnuszku podgrzej razem miód, kakao i wanilię (dozując składniki według potrzeby). Ciepłą polewą polewamy ciasto.




Dodaj komentarz

Your e-mail will not be published. All required Fields are marked