Szybka alternatywa na pyszne ciacho do kawusi 🙂 Proste składniki, szybkie wykonanie i poezja czekoladowego smaku!
Murzynek błyskawiczny
Potrzebujemy:
- 250 ml kefiru (lub maślanki, jogurtu)
- 50 ml masła klarowanego lub oliwy
- 2 jajka
- 4-5 łyżek cukru kokosowego
- 220 g mąki orkiszowej ekologicznej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- 30 g kakao
- 2 łyżeczki kawy instant (zbożowa lub prawdziwa )
- Kilka kropel wanilii, szczypta cynamonu i kardamonu (opcjonalnie)
- Dla chętnych murzynek z dodatkami : garść rodzynek, garść czarnej porzeczki, gorzka czekolada do polania.
Przygotowanie:
- Do miski wlewamy kefir, masło lub oliwę, dodajemy jajka i mieszamy rózgą kuchenną. Następnie dodajemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sodę, kakao, kawę, wanilię, cynamon i kardamon, mieszamy.
- Jeżeli macie ochotę na murzynek z dodatkami, dodajemy teraz rodzynki i porzeczkę.
- Formę na keks, wykładamy papierem do pieczenia, wlewamy ciasto i wstawiamy do pieczenia na około 45-50 minut w temp. 180 C.
- Gotowe wystudzone ciasto, polewamy gorzką czekoladą lub czekoladą miodową.
Czekolada miodowa – w garnuszku podgrzej razem miód, kakao i wanilię (dozując składniki według potrzeby). Ciepłą polewą polewamy ciasto.