Pyszna propozycja śniadaniowa kasza migdałowa zrobiona z mleka migdałowego z dodatkiem nasion chia, z dodatkiem ulubionych owoców i orzechów.
🔸Śniadanie bardzo łatwe do przygotowania, bo proste jedzenie, jak najmniej przetworzone, to zdrowe jedzenie!
➡️Mleko migdałowe robimy w bardzo łatwy sposób zerknij TU.
Migdałowa kasza z chia
Potrzebujemy: w słoiku lub miseczce
- Mleko migdałowe
- Nasiona chia
Przygotowanie:
- Mleko, rozlewamy do miseczki lub słoika, dodajemy nasionka chia, na początku 3 łyżki, mieszamy, odstawiamy na 3 minuty, następnie mieszamy ponownie i dodajemy jeszcze nasionek, jeśli jest potrzeba (zależy to od ilości użytego mleka), około 2 łyżek, aby masa była gęsta. Całość odstawiamy na 10 min, następnie dodajemy orzechy, ulubione owoce lub musy owocowe (czyli przetare owoce). Takie śniadanie możemy przygotować dzień wcześniej i zamknąć w słoiczku 😊 a rano poprostu zabrać do pracy :).
CHIA
➡️Czy wiecie, że łyżka nasion chia (czyli około 10 g)zawiera 45-50 kcal. To dość dużo, ale nasiona te zawierają cenne białko, węglowodany i tłuszcze, szczególnie omega-3 i omega – 6, które mają działanie przeciwzapalne, pomagają zmniejszyć ciśnienie tętnicze, obniżają ryzyko wystąpienia choroby wieńcowej oraz niektórych nowotworów.
➡️Ze względu na obecność kwasów omega, poprawiają pracę mózgu, nastrój i koncentrację.
➡️Nasiona chia posiadają też cenne duże ilości przeciwutleniaczy (kwas chlorogenowy, kawowy) a także flawonoidy, w tym mirycetyna, kwercetyna i kemferol).
➡️Ważną ciekawostką jest to , że już 1 łyżka takich nasionek pokrywa około 6% zapotrzebowania na wapń.
➡️Oczywiście mają też sporą ilość błonnika przez co mają właściwości oczyszczające nam organizm.
Takie małe nasionka a tyle w nich wspaniałości…