Smaki kuchni azjatyckiej…
Mielone mięso wieprzowe z ryżem curry
Potrzebujemy :
- 500 g mięsa mielonego wieprzowego z dobrego bezpiecznego źródła, nie z marketu!
- 2 marchewki
- 2 cebule
Ryż carry
- 1 szklanka ryżu
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżeczka curry
- Sól kłodawska i pieprz
- 2-3 łyżki oliwy z oliwek
Sos do mięsa :
- 6 łyżek sosu sojowego naturalnie fermentowanego
- 6 łyżek wody
- 4 łyżki octu jabłkowego (niepasteryzowanego).
- 1 łyżka startego imbiru
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżki miodu
- 2-3 łyżki przecier (koncentratu) pomidorowego
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej lub ryżowej
Przygotowanie :
- Do garnka wlewamy 500 ml wody, zagotowujemy. Ryż dokładnie płuczemy, przekładamy do zagotowanej wody, zmniejszamy ogień i gotujemy 15 minut. Po tym czasie zostawiamy na następne 15 minut, aby ryż doszedł.
- Marchewkę umyj, obierz -jeśli jest stara, pokrój w słupki, a cebulę w piórka.
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, dodajemy marchew i cebulkę, dusimy chwilę razem, aby marchew była aldente. Następnie do warzyw dodajemy mielone mięso wieprzowe, mieszamy i smażymy razem około 7-8 minut.
- Wszystkie składniki sosu mieszamy w miseczce, następnie wlewamy do mięsa, mieszamy i jeszcze chwilę razem dusimy, ewentualnie dosmaczamy.
- Do gotowego ryżu, dodajemy curry, kurkumę, oliwę, sól kłodawska i pieprz, mieszamy.
- Na talerz wykładamy ryż curry i mielone mięso wieprzowe, pysznie smakuje w towarzystwie surówki z kiszonych buraków 😋
- Warto dodawać kiszonki codziennie do naszego menu ♥️