Makaron ryżowy ze szpinakiem, omletem i sosem warzywnym

Szybki i pyszny obiadek dla całej rodzinki.

Makaron ryżowy ze szpinakiem, omletem i sosem warzywnym

Potrzebujemy: sos warzywny

  • 1 cukinia
  • 1 cebula
  • 1 papryka
  • 05-1l przecieru pomidorowego
  • Kawałek imbiru
  • 2-3 ząbki czosnku
  • Masło klarowane
  • Sól kłodawska

W garnku rozpuszczamy tłuszcz, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, czosnek, starty imbir, mieszamy, podsmażamy, dodajemy pokrojoną w kostkę cukinie, paprykę, sól, razem dusimy chwilę, do miękkości warzyw, dolewamy przecier pomidorowy. Wszystko razem dusimy około 10 min. Następnie całość miksujemy na gładki sos.

Potrzebujemy:

  • Makaron ryżowy
  • Jajka (2-3 jajka na omlet)
  • Mleko roślinne (np migdałowe)
  • Szpinak
  • Pestki dyni
  • Sól kłodawska, pieprz czarny, czosnek niedźwiedzi.

Makaron gotujemy. W miseczce roztrzepujemy jajka z odrobiną mleka(2-3 łyżki), dodajemy sól i pieprz, wlewamy na gorącą patelnie, przykrywamy na pół minuty, przewracamy (kilka sekund), przekładamy na talerz, kroimy w paski.

Na talerz wykładamy szpinak, gorący, makaron, pokrojony omlet, polewamy sosem warzywnym, posypujemy pestkami dyni, ewentualnie możemy skropić delikatnie oliwą z oliwek.




Dodaj komentarz

Your e-mail will not be published. All required Fields are marked