Szybki i pyszny obiadek dla całej rodzinki.
Makaron ryżowy ze szpinakiem, omletem i sosem warzywnym
Potrzebujemy: sos warzywny
- 1 cukinia
- 1 cebula
- 1 papryka
- 05-1l przecieru pomidorowego
- Kawałek imbiru
- 2-3 ząbki czosnku
- Masło klarowane
- Sól kłodawska
W garnku rozpuszczamy tłuszcz, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, czosnek, starty imbir, mieszamy, podsmażamy, dodajemy pokrojoną w kostkę cukinie, paprykę, sól, razem dusimy chwilę, do miękkości warzyw, dolewamy przecier pomidorowy. Wszystko razem dusimy około 10 min. Następnie całość miksujemy na gładki sos.
Potrzebujemy:
- Makaron ryżowy
- Jajka (2-3 jajka na omlet)
- Mleko roślinne (np migdałowe)
- Szpinak
- Pestki dyni
- Sól kłodawska, pieprz czarny, czosnek niedźwiedzi.
Makaron gotujemy. W miseczce roztrzepujemy jajka z odrobiną mleka(2-3 łyżki), dodajemy sól i pieprz, wlewamy na gorącą patelnie, przykrywamy na pół minuty, przewracamy (kilka sekund), przekładamy na talerz, kroimy w paski.
Na talerz wykładamy szpinak, gorący, makaron, pokrojony omlet, polewamy sosem warzywnym, posypujemy pestkami dyni, ewentualnie możemy skropić delikatnie oliwą z oliwek.