Łosoś w pomarańczowej marynacie

Nie jest łatwo dostać zdrową rybę…Trudne dla nas czasy nastały, ale jeśli już nam się to uda, to koniecznie wypróbuj pomarańczową marynatę, rybka jest w niej pyszna!

Łosoś w pomarańczowej marynacie

Potrzebujemy:

  • Łosoś ( lub inna ryba)
  • 05 – 1 pomarańcza ( lub cytryna, limonka), ilość w zależności od ilości ryby.
  • świeża natka pietruszki ( można dodać też koperek)
  • 1 ząbek czosnku
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

  • Rybę oczyszczamy, myjemy, osuszamy, kroimy na kawałki.
  • Do miski wyciskamy sok z pomarańczy, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną natkę pietruszki, sól i pieprz, mieszamy składniki, dodajemy pokrojoną rybę, dokładnie mieszamy marynatę z rybą.
  • Tak przygotowaną rybę przekładamy do brytfanki i wkładamy do lodówki na co najmniej 2 godziny a najlepiej na całą noc.
  • Pieczemy 200 C przez około 30 minut.
  • Łosoś idealnie pasuje do każdej surówki, zawsze będzie daniem wytrawnym 🙂

Łosoś w towarzystwie sałatki z rukoli, szpinaku, czerwonej cebuli, pomidorków koktajlowych, kiełków lucerny, papryki.

Łosoś w towarzystwie surówki z kiszonej kapusty i ananasa 🍍




Dodaj komentarz

Your e-mail will not be published. All required Fields are marked