Nie jest łatwo dostać zdrową rybę…Trudne dla nas czasy nastały, ale jeśli już nam się to uda, to koniecznie wypróbuj pomarańczową marynatę, rybka jest w niej pyszna!
Łosoś w pomarańczowej marynacie
Potrzebujemy:
- Łosoś ( lub inna ryba)
- 05 – 1 pomarańcza ( lub cytryna, limonka), ilość w zależności od ilości ryby.
- świeża natka pietruszki ( można dodać też koperek)
- 1 ząbek czosnku
- sól i pieprz
Przygotowanie:
- Rybę oczyszczamy, myjemy, osuszamy, kroimy na kawałki.
- Do miski wyciskamy sok z pomarańczy, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną natkę pietruszki, sól i pieprz, mieszamy składniki, dodajemy pokrojoną rybę, dokładnie mieszamy marynatę z rybą.
- Tak przygotowaną rybę przekładamy do brytfanki i wkładamy do lodówki na co najmniej 2 godziny a najlepiej na całą noc.
- Pieczemy 200 C przez około 30 minut.
- Łosoś idealnie pasuje do każdej surówki, zawsze będzie daniem wytrawnym 🙂
Łosoś w towarzystwie sałatki z rukoli, szpinaku, czerwonej cebuli, pomidorków koktajlowych, kiełków lucerny, papryki.
Łosoś w towarzystwie surówki z kiszonej kapusty i ananasa 🍍