Szybkie i pyszne kotlety mięsne z dodatkiem marchewki. Najczęściej wykorzystuje tu marchewkę, pozostałą po wyciskanym soku. Wystarczy dodać ulubioną sałatkę lub surówkę i mamy pyszny zdrowy obiad dla całej rodziny.
Kotlety z mięsa indyka i marchewki
Potrzebujemy:
- 500 g mielonego mięsa indyka (lub inne, ale zawsze świeże i ze sprawdzonego źródła)
- około 5 łyżek startej marchewki.
- 1 cebula
- 1 jajko
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżeczka carry
- pół łyżeczki płaskiej pieprzu czarnego
- sól kłodawska do smaku
Przygotowanie:
- Do miski przekładamy mięso, dodajemy pokrojoną drobno cebulę, marchewkę i przyprawy, wyrabiamy masę.
- Z masy formujemy większe kotlety, układamy na papierze do pieczenia, wkładamy do piekarnika, na 200 C, około 30-40 minut.
- Kotlety podajemy z ulubioną sałatką lub surówką.
Kotlety z indyka i marchewki w towarzystwie sałatki z kalafiora i awokado
Kotlety z indyka i marchewki w towarzystwie brokułów