Z serii obiady bezmięsne…
Szybkie w przygotowaniu i do tego bardzo smaczne, kotlety z ciecierzycy i marchewki,. Kotleciki są u mnie bardzo często bo wykorzystuje do nich pulpę z wyciskanych marchewek na sok. Są świetnym dodatkiem do obiadu, podane sosem z cukinii i pomidorów lub sosem pomidorowym, pieczarkowym i oczywiście bukietem świeżych surówek lub gotowanych warzyw jak fasolka szparagowa, brokuły czy kalafior.
Kotlety z ciecierzycy i marchewki
Potrzebujemy :
- 350 g ugotowanej ciecierzycy
- Około 250 g marchewki (najlepiej wykorzystać tu pulpę z marchewki, po sokach)
- 1 mała cebula
- 2 łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych
- 2 łyżki z mielonego siemienia lnianego
- Pół łyżeczki zmielonej świeżo kolendry
- Pół łyżeczki słodkiej papryki
- Garść świeżej natki pietruszki
- 2 ząbki czosnku
- 2 pasterki imbiru (starte)
- Sól i pieprz
Przygotowanie :
- 2 łyżki siemienia lnianego zalewamy ciepłą wodą (około 30-50ml) tak, aby powstał kleik.
- Ugotowaną ciecierzycę dokładnie miksujemy.
- Marchewkę ścieramy na tarce o małych oczkach albo dodajemy pulpę z marchewki po soku.
- Do miski wsypujemy ciecierzyce, marchewkę, ścieramy na małej tarce cebulę, imbir, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, dodajemy kleik z siemienia lnianego, posiekaną drobno natkę pietruszki, kolendrę, słodką paprykę, sól i pieprz. Ze wszystkich składników wyrabiamy ciasto na kotlety, ewentualnie dosmaczamy masę. Formujemy dowolny kształt kotletów (najlepiej mocząc ręce w wodze ), układamy na papierze do pieczenia. Pieczemy około 35 minut w temperaturze 180 C.
- Możemy również kotleciki usmażyć, panierując je w panierce z mąki z ciecierzycy i płatków drożdżowych.
Przed podaniem kotlety możemy skropić oliwą z oliwek i posypać całość sezamem.