Kompot pyszny napój z lat dzieciństwa… Czy warto pić kompot? Czy jest zdrowy?
Otóż moi drodzy TAK! TAK! ♥️
➡️Wyrzucie soczki z koncentratów, słodkie napoje z plastykowych butelek – to czyste zło dla naszego organizmu a najbardziej szkodzi naszym maluchom! Po co kupować coś, co szkodzi?
➡️Aby kompot był wartościowy przygotowuj go z owoców sezonowych, zdrowych, dojrzewających naturalnie na słońcu, ze swojego ogródka lub od lokalnych rolników, abyś miał pewność, że nie były potraktowane chemią.
➡️Take kompoty to napój z energią, dobrze przyswajalną przez nasz organizm, a przy tym dostarczający nam sporo błonnika pokarmowego i nawet trochę witamin. Według medycyny chińskiej piecie ciepłych kompotów oczyszcza organizm, poprawia funkcjonowanie Jelit, pomaga przy zaparciach a do tego odpręża i wycisza nasz organizm.
➡️Kompot możemy wzbogacać zdrowymi dodatkami takimi jak: daktyle, anyż, cynamon, żurawina suszona, rodzynki, owoce goji, kardamon, goździki, imbir, cytryniec, płatki migdałów, morwa biała. Dzięki nim kompot zyskuje cudowne walory smakowe a ponadto dodając np. imbir, cynamon, goździki czy anyż będą cudownie wzmacniać w sezonie przeziębieniowym. Możemy również dodawać zioła takie jak lipa, rozmaryn, melisę czy majeranek. Do kompotów nie dodajemy cukru! Mają w sobie wystarczająco dużo słodkości naturalnej!
➡️Kompoty możemy gotować przez cały rok, najlepiej z sezonowych owoców ale również z suszonych lub mrożonych. Każdego dnia możemy wyczarować nowy pyszniejszy smak. Gotowanie kompotu jest bardzo proste, wystarczy do garnka wrzucić pokrojone wybrane owoce (ze skórką), im więcej owoców, tym bardziej intensywny smak. Następnie dodać ewentualne dodatki, gotować, do momentu, aż owoce będą się rozpadać. Następnie wyłączyć, pozostawić na godzinę z pokrywką, aby kompot doszedł. Po tym czasie kompot przecedzić i pić koniecznie ciepły 🙂
➡️Kompot jabłka 🍏 /winogron (biały, niebieski / garść daktyli
➡️Kompot jabłka 🍏 /śliwki / garść daktyli
➡️Kompot jabłka 🍏 / garść daktyli/ garść żurawiny/ cynamon.
➡️Kompot gruszki/ jabłka / brzoskwinie/ garść rodzynek /szczypta imbiru/ szczypta cynamonu/ 2-3 goździki,
Kompot gruszki / migdały około 10 sztuk/1 łyżka owoców goji/kawałek imbiru /2-4 goździki /pół łyżeczki cynamonu.
Kompot jabłka 🍏 /gruszki 🍐 / śliwki
Kompot z jabłek i rumianku
A co zrobić z owocami po kompocie?
Słodkie owoce jak jabłko, gruszka lub inne, które mają w sobie jeszcze słodycz, możemy wykorzystać do zrobienia pysznego deseru!
Deser czekoladowy z chia
Potrzebujemy :
- Owoce z kompotu
- Miód naturalny
- Wanilia
- Kakao prawdziwe
- Nasiona chia
Przygotowanie:
- Jeżeli planujemy wykorzystać owoce z kompotu, to pamiętajmy, aby je odpowiednio przygotować tj. Wyciąć gniazda nasienne.
- Po odcedzeniu kompotu, owoce przekładamy do blendera, dodajemy, kilka łyżek kakao (2-3),wanilie, miód naturalny (1-3 łyżki, w zależności od ilości owoców i lubianej słodkości), wszystko dokładnie miksujemy na gładki krem.
- Do kremu dodajemy nasiona chia (3-5 łyżek, ilość dopasować do ilości kremu.
- Wszystko razem mieszamy przekładamy do pucharków lub słoiczków posypujemy orzechami 😋
PROSTY SKŁAD – ZDROWY SKŁAD!