Z serii obiady bezmięsne… Talerz rozmaitości w wersji z komosą ryżową, ciecierzycą, imbirową marchewką, pieczarkami i kremowym awokado…Uwielbiam takie posiłki:)
Komosa ryżowa, ciecierzyca, pieczarki, buraki, marchewka, awokado.
Potrzebujesz: ilość składników według potrzeb
- Komosę ryżową
- Ciecierzycę
- Marchewkę
- Buraki
- Pieczarki
- Awokado
- Pomidory
Przygotowanie:
- Komosa ryżowa – ugotować według instrukcji na opakowaniu
- Ciecierzycę dzień wcześniej namoczyć, następnego dnia ugotować. Ciecierzycę osuszyć ręcznikiem kuchennym, skraplamy oliwą z oliwek, posypujemy słodką papryką, oregano, solą, mieszamy, wstawiamy do piekarnika na 180 C na około 10-15 minut (Funkcja grill).
- Buraki /marchewkę oczyścić, ugotować/uparować lub upiec. W garnuszku roztopić trochę masła klarowanego, dodać imbir, zamieszać dodać marchewkę, posolić, wymieszać.
- Pieczarkę oczyścić, przekroić na dwie lub cztery części i lekko poddusić na maśle klarowanym.
- Awokado obrać i pokroić na duże plastry
- Do głębszej miseczki wykładamy komosę ryżową, upieczoną ciecierzycę, buraki, marchewkę, uduszone pieczarki, pokrojone pomidory 🍅 i awokado 🥑.
- Opcjonalnie można podać z sosem : jogurt naturalny, starty ogórek, czosnek, sól i pieprz.