Świetna i pyszna przekąska!
Borówki wiadomo najlepsze świeże w sezonie, ale najlepiej zamrozić ich bardzo dużą ilość i cieszyć się ich smakiem i wartościami odżywczymi cały rok. Pamiętaj, aby zakupić je od gospodarza, który nie podlewa ich chemią!!! Bo takie to tylko nam zaszkodzą!
Koktajl borówkowy
Potrzebujemy:
- Borówki (około szklanki)
- 1 banan
- 0,5-1 szklanki mleka roślinnego (owsiane, migdałowe, z nasion melona)
- 1 łyżeczka siemienia lnianego
Przygotowanie:
Wszystkie składniki umieszczamy w blenderze i miksujemy na gładki koktajl.
Dlaczego powinniśmy jeść borówki?
- Borówka amerykańska jest istną bombą witaminową. Zawiera witaminy A, B1, B2, B6, B9, C, E, D, K i PP. Na szczególną uwagę zasługują witaminy A, C i E, których borówka ma kilka razy więcej od innych warzyw i owoców. W 100 gramach borówek można znaleźć 9,7 mg witaminy C, 0,6 mg witaminy E oraz 54 IU witaminy A!
- Owoc zawiera zawierają również sole mineralne m.in. wapń, potas, sód, magnez, fosfor, żelazo, miedź, cynk i mangan. Sto gramów borówek ma 90 mg potasu, 10 mg fosforu, 6 mg wapnia i tyle samo sodu oraz 5 mg magnezu.
- Borówki są świetnym źródłem przeciwutleniaczy, które wykazują działanie przeciwnowotworowe!
- Występujące w borówce garbniki mają działanie bakteriobójcze i ściągające.
- Występujący w borówce błonnik usprawnia pracę jelit i poprawia przemianę materii.
- Wspomagają detoksykację organizmu oraz działają przeciwzapalnie.
- Posiadają niski indeks glikemiczny.
- Polecana dla osób z problemami trawiennymi — Idealna w leczeniu biegunki
- Zawiera kwas foliowy, który zapobiega rozwojowi raka szyjki macicy, a także wpływa na prawidłowy rozwój płodu.
- Reguluje perystaltykę jelit, zmniejsza apetyt — dobra dl a osób na diecie!
- Badania wykazują, że zawartość antocyjanów ma korzystny wpływ na wrażliwość tkanek na insulinę i metabolizm glukozy, czyli wykazuje działanie przeciwcukrzycowe.
- Borówki amerykańskie łagodzą stany zapalne i osłaniają komórki wątrobowe (hepatocyty) przed uszkodzeniem, co w istotny sposób chroni wątrobę przed włóknieniem.
- Działa przeciwzapalnie, odtruwając i usuwając toksyny z organizmu.
- Borówki pomagają utrzymać prawidłowe funkcjonowanie pracy mózgu, co pozwala na dłużej zachować pełną sprawność umysłową. A to dzięki flawonoidom, które usprawniają istniejące połączenia w mózgu i stymulują jego regenerację.
- Regularne spożywanie tych jagód poprawia elastyczność naczyń krwionośnych, co wpływa na produkcję kolagenu przez naszą skórę. A im więcej kolagenu, tym większa jędrność skóry a My jesteśmy piękniejsi!
- Znajdujący się w borówce kwas elagowy zmniejsza ryzyko rozwoju chorób nowotworowych płuc i krtani.
- Borówki mają dobroczynny wpływ na wzrok — poprawia ostrość widzenia, wspomaga leczenie zaćmy i zwyrodnienia plamki żółtej oka.