Kisiel to lekki słodki deser, prosty i szybki w wykonaniu, zdrowa przekąska już dla najmłodszych. Kisiel owocowy możemy przygotować z prawie wszystkich kolorowych owoców a nawet z owoców i warzyw. Owoce są naturalnie słodkie, więc w niektórych możemy pominąć dodatek słodzika. Możemy robić kisiel gładki lub z kawałkami owoców. Mój faworyt to kisiel z pomarańczy i jabłka i kisiel truskawkowy. Nie ma potrzeby kupowania kisielu w torebkach ze zbędnymi barwnikami, nasz domowy kisiel jest tak samo pyszny a na pewno zdrowszy.
Pyszny, lekki deser dla małych i dużych…Kisiel malinowy z burakiem ! Oczywiście najlepiej zjadać takie świeże malinki w sezonie, najlepsze owoce na odporność…a te z krzaczka najpyszniejsze! Ale kiedy skończą się na krzaczku to sięgamy do słoiczka zimowego
Kisiel z malin i buraka
Potrzebujemy:
- 250 ml wody
- 50 ml soku z buraka
- 50 ml soku z malin (może być razem z malinami)
- łyżka ksylitolu lub miodu
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- Maliny
Przygotowanie :
- Wodę zagotowujemy.
- Do naczynia wlewamy sok z buraka i sok z malin, dodajemy ksylitol, mąkę, mieszamy składniki, wlewamy do przegotowanej wody, energicznie mieszamy, gotujemy 1 minut.
- Gotowy kisiel przelewamy do pucharków, podajemy z malinami.
Pyszny, lekki deser dla dużych i małych…Kisiel truskawkowy ! Oczywiście najlepszy w sezonie, ale kto by w sezonie gotował truskawki lepiej zjadać je od razu z krzaczka…oczywiście tego nie pryskanego!
Kisiel Truskawkowy
Potrzebujemy:
- 250 g truskawek (mogą być mrożone).
- 500 ml wody
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka ksylitolu (opcjonalnie)
- Do podania: Jabłko, jogurt naturalny, cynamon.
Przygotowanie:
- Do truskawek wlewamy 450 ml wody, miksujemy, dodajmy łyżkę cukru, zagotowujemy.
- W 50 ml wody rozpuszczamy mąkę ziemniaczaną i wlewamy do truskawek, chwilę gotujemy, rozlewamy do pucharków.
- Jabłko ścieramy, układamy na wierzchu kisielu, dodajemy łyżkę jogurtu naturalnego, posypujemy cynamonem…pycha :).
Jak zrobić jogurt naturalny ? To bardzo prosta sprawa …zerknij TU.
Kisiel truskawkowo- jabłkowy
Potrzebujemy:
- 200 g truskawek (świeże lub rozmrożone)
- 2 jabłka
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka ksylitolu lub miodu — opcjonalnie !
- 500 ml wody
Przygotowanie:
- Jabłka ścieramy, dodajemy truskawki, miksujemy. Do masy owocowej wlewamy 450 ml wody, dodajemy łyżkę słodzika, zagotowujemy.
- W 50 ml wody rozpuszczamy mąkę ziemniaczaną, wlewamy do owoców, mieszamy, gotujemy chwilę, rozlewamy do pucharków.
Kisiel z marchewki
Potrzebujemy:
- 1 marchewkę
- 2 łyżki ksylitolu lub miodu
- sok z jednej pomarańczy
- 300 ml wody
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Przygotowanie:
- Marchewkę obieramy i ścieramy na drobnej tartce.
- W garnuszku zagotowujemy wodę, wrzucamy startą marchewkę, słodzik i gotujemy.
- Gdy woda już się zagotuje, gotujemy jeszcze około 3 minuty, aby marchewka była mięciutka.
- Wyciskamy sok z jednej pomarańczy, dodajemy mąkę ziemniaczaną, mieszamy i wlewamy do gotującej się marchewki, gotujemy ok minuty i gotowe!
Kisiel owocowy
Potrzebujemy:
- 300 g soku z wyciskarki (jabłko, marchew, pomarańcz)
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Przygotowanie:
- Z soku odlewamy około 50 ml i rozpuszczamy mąkę ziemniaczaną, pozostały sok zagotowujemy.
- Do soku wlewamy sok z mąką, energicznie mieszając, aby nie powstały gródki.
- Sok z owoców jest słodki więc nie ma potrzeby dodawania do kisielu cukru.
- W zależności od tego jakich owoców użyjemy, będzie zależał smak i kolor kisielu.
Kisiel z kiwi
Potrzebujemy:
- 300 ml wody
- 2-3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1-2 łyżki ksylitolu
- 3 dojrzałe kiwi
Przygotowanie:
- Z 300 ml wody, odlewamy około 50 ml i rozpuszczamy w niej mąkę ziemniaczaną.
- Resztę wody razem ze słodzikiem zagotowujemy.
- Kiwi rozdrabniamy na gładko.
- Do zagotowanej wody, wlewamy wodę z mąką ziemniaczaną, energicznie mieszając, aby nie powstały gródki.
- Do powstałego białego kisielu wlewamy rozdrobnione kiwi, mieszamy i rozlewamy do pucharków.
Kisiel z jabłka i pomarańczy
Potrzebujemy
- 300 ml wody
- 200 ml soku z jabłka i pomarańczy (z wyciskarki wolnoobrotowej)
- 1-2 łyżki miodu lub ksylitolu
- 2,5 łyżki mąki ziemniaczanej
Przygotowanie :
- Wodę zagotowujemy.
- Do naczynia wlewamy sok z jabłka i pomarańczy, dodajemy miód, mąkę, mieszamy składniki, wlewamy do przegotowanej wody, energicznie mieszamy, gotujemy 1 minut.
- Gotowy kisiel przelewamy do pucharków.