Czy lubicie pikantne kimchi? Ja bardzo:) Jeśli tak, to zapraszam do wypróbowania tego prostego i szybkiego przepisu. Kimchi jest świetnym dodatkiem do każdego obiadu lub kolacji a do tego jak każda kiszonka ma właściwości probiotyczne.
Kimchi
- 2 kapusty pekińskie (duże)
- sól kłodawska
- 2 łyżki mąki ryżowej
- 1 szklanka wody
- 1 cebula
- 1 jabłka
- 1 główka czosnku
- 30 ml sosu rybnego
- 20- 30 g papryki koreańskiej gochugaru (dozuj ilość papryki w zależności od upodobań)
Przygotowanie:
- Kapustę kroimy na duże kawałki. Wkładamy do miski, posypujemy dużą ilością soli , polewamy delikatnie wodą ok 1 szklanki, mieszamy, zostawiamy na około 2 godziny, aż kapusta będzie miękka. Następnie kapustę dokładnie przepłukujemy w wodzie i odcedzamy,
- W garnuszku mieszamy wodę z mąką, zagotowujemy, robiąc kleik ryżowy.
- Do blendera wkładamy pokrojoną cebulę, obrane jabłko, obrany czosnek, sos rybny i dokładnie miksujemy, dodajemy do kleiku.
- Do miski z kapustą, dodajemy kleik, paprykę i dokładnie mieszamy.
- Przekładamy do dużego słoika, zakręcamy i gotowe. Najlepiej smakuje następnego dnia. Słoik zostawiamy na 1 dzień w temperaturze pokojowej a następnie przechowujemy w lodówce.