Z serii obiady bezmięsne…
Dlaczego warto jeść kaszę jaglaną?
- Kasza jaglana pozwala normalizować równowagę kwasowo-zasadową.
- Jest rewelacyjna w zwalczaniu przeziębienia i kataru, zwalcza stany zapalne błon śluzowych.
- Wzmacnia nam jelita, nerki, żołądek, działa rozgrzewająco.
- Zawiera dużo witamin i mikroelementów, a także krzem, fosfor, które są budulcem naszego kośćca.
- Jest źródłem antyoksydantów, które likwidują wolne rodniki i zawiera wspaniały tryptofan, przez co podnosi poziom serotoniny i obniża poziom stresu.
Dlaczego warto jeść dynię?
- Dynia jest bogatym źródłem witamin i minerałów (C, A, E, K, tiamina, ryboflawina, niacyna, kwas foliowy, pirydoksyna) i (żelazo, magnez, fosfor, sód, cynk).
- Dynia jest lekkostrawna i zawiera dużo błonnika.
- Posiada właściwości oczyszczające i pomaga pozbyć się z organizmu toksyn i złogów.
- Wykazuje właściwości przeciwzapalne.
- Jest świetnym źródłem beta-karotenu, naturalnego barwnika roślinnego, który należy do substancji przeciwutleniających, czyli antyoksydantów.
- Ma właściwości antynowotworowe. W kilku badaniach wskazuje się związek między jej częstym spożyciem, a obniżeniem zachorowalności na nowotwory żołądka, płuc i jelita grubego.
- Korzystnie wpływa na oczy, a wszystko dzięki prowitaminie A oraz luteinie zawartej w miąższu.
- Dynia sprzyja również sercu. Duża zawartość przeciwutleniaczy wpływa korzystnie na pracę całego układu krążenia.
- Dynia jest bardzo odżywcza i wzmacnia organy trawienne: żołądek i śledzionę. W ten sposób pomaga usuwać nadmiar wilgoci z organizmu. Dlatego warto po nią sięgać, gdy jesteśmy przeziębieni lub zakatarzeni. Gotowana i pieczona dynia pomoże przy infekcjach górnych dróg oddechowych.
Kasza jaglana z dynią – Pyszne, aromatyczne, rozgrzewające danie.
Potrzebujemy:
- 500 g kaszy jaglanej Eko ugotowanej (jak ugotować zerknij TU)
- około 800 g dyni upieczonej (u mnie dynia prowansalska)
- 300 ml mleka kokosowego (jak zrobić zerknij TU)
- 150-200 ml wody
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżeczka carry
- sól — ilość według gustu
Przygotowanie:
- Do garnka wkładamy ugotowaną kaszę jaglaną, upieczoną dynię, mleko kokosowe, wodę, koncentrat pomidorowy, kurkumę, carry, sól, wszystko razem dusimy, aż dynia będzie się rozpadać, około 30 min.
Pysznie i zdrowo!
1 Comment
DobreBoBio 2020-01-05 at 21:56
Wygląda smakowicie